Clauze de transport - Romfracht Group
Get In Touch
Oxigenului, nr. 5, IF district, 077037, Cernica, Romania
office@romfracht.com
Tel: +40.21.256.12.08
Work Inquiries
operations@romfracht.com
Tel: +40.21.256.12.08
Back

Clauze de transport

CONDITII GENERALE de TRANSPORT Romfracht Valabile de la data de 25.07.2024

1. Condiții privind încărcarea și descărcarea
1.1. Încărcarea și descărcarea mărfurilor se va face la datele, orele și locurile stabilite prin prezentul contract de transport. Transportatorul este obligat să comunice zilnic până la ora 10:00 AM (ora României), sau, la solicitarea Romfracht SRL ori de câte ori este nevoie, în scris (e-mail sau sms), poziția mijlocului de transport. De asemenea, Transportatorul are obligația de a anunța imediat, în scris, orice situație care ar conduce la neprezentarea sau prezentarea cu întârziere a mijlocului de transport la încărcare / descărcare, precum și orice dirijare a mijlocului de transport în afara rutei convenite prin contractul de transport.
1.2. Părțile convin că revocarea ofertei de transport de către Beneficiar înainte de data și ora încărcării nu atrage după sine nicio obligație de despăgubire din partea firmei Romfracht SRL.
1.3. Timpul liber la încărcare / descărcare este de 24 de ore, excepție făcând sâmbăta, duminica, și sărbătorile legale. Intervalul de 24 de ore se calculează de la datele de încărcare / descărcare menționate în contractul de transport și nu modifică termenele de prezentare la încărcare / descărcare, așa cum sunt ele prevăzute în contractul de transport. În cazul curselor care necesită efectuarea unor formalități vamale, timpul liber la încărcare / descărcare este de 48 de ore.
1.4. În cazul în care în contractul de transport se specifică clauza de “Încărcare: Complet” sau “Full Truckload”, prin aceasta se interzice completarea mijlocului de transport de către Transportator sau introducerea în mijlocul de transport a vreunor alte mărfuri decât cele menționate de Romfracht SRL ca obiect al contractului de transport.
1.5. În momentul încărcării, șoferul, în contul Transportatorului, este OBLIGAT SĂ ASISTE LA ÎNCĂRCARE și trebuie să comunice prestatorului logistic care lucrează în contul Beneficiarului, toate indicațiile necesare în vederea: repartizării echilibrate a mărfurilor pentru a asigura stabilitatea vehiculului; utilizării optime a întregii capacității utile de încărcare, cu respectarea sarcinii maxime pe axă; respectării reglementărilor în materie de siguranță a încărcăturii și a circulației.
1.6. În plus față de cele de mai sus, Transportatorul are obligația conform Art. 8 Al. 2 din convenția CMR să verifice la locul de încărcare ca marfa să corespundă cu prevederile din comanda de transport și cu documentele primite la momentul preluării mărfurilor (cantitativ, ca fel de marfă, ca integritate, etc.). Dacă se constată neconcordanțe de orice fel (cantitativ, ca fel de marfă, ca integritate, etc.), Transportatorul are obligația de a informa societatea Romfracht SRL, în scris, anterior plecării în cursă, și de a nu pleca de la locul încărcării până nu primește confirmarea Beneficiarului în scris că poate efectua transportul în noile condiții. Orice rezerve motivate ale Transportatorului referitoare la cantitatea de marfă (nr. de colete), ambalare, starea calitativă a mărfurilor și ambalajelor, sau distribuirea greutății pe axe, se vor anunța în scris către Romfracht SRL, și se vor înscrie în toate exemplarele CMR la rubrica 18, anterior plecării în cursă.
1.7. La sosirea la locul de încărcare / descărcare, conducătorul auto urmează instrucțiunile date de personalul local la poartă. Conducătorul auto va solicita semnătură de primire / predare a mărfurilor de la expeditor / destinatar precum și: ștampila expeditorului / destinatarului, și data și ora predării/ primirii (de când/până când).
2. Condiții de executare a serviciilor de transport
2.1. Mijlocul de transport (camion, camionetă, sprinter, etc.) trebuie să fie în stare perfectă de funcționare, curat, uscat si fără mirosuri. La locul încărcării se va face controlul mijlocului de transport prin sistemul în 7 puncte (peretele din față, pereți laterali, podeaua, plafonul, interiorul ușilor, exteriorul ușilor, exterior – anvelope / șasiu / parbriz / prelată). Mijlocul de transport nu are voie să se prezinte cu farurile / stopurile / parbrizul sparte sau ciobite, sau cu prelata găurită. Cauciucurile nu au voie să fie foarte uzate / tocite sau re-canelate și să nu prezinte un grad de uzură mai mult decât permite legea.
2.2. Dacă în contractul de transport se specifică faptul că se vor transporta mărfuri periculoase (ADR), mijlocul de transport trebuie să aibă echipamentul ADR complet și în termen de valabilitate, iar șoferul trebuie să aibă atestatul ADR valabil în original și instrucțiunile ADR pentru control. Șoferul este obligat ca la locul de încărcare să ceara fișele de siguranță și/sau documentele ADR corespunzătoare clasei ADR transportate. Clasa ADR este menționată în instrucțiunile de încărcare. Mijlocul de transport nu are voie să se prezinte la încărcare deținând sau transportând altă marfă incompatibilă. Marfa din industria farmaceutică, produsele destinate uzului uman, sau marfa alimentară nu se încarcă cu marfă ADR sau marfă care emana miros.
2.3. Marfa cu temperatură controlată se transportă exclusiv cu camion frigorific cu certificat FRC valabil, instalația de climatizare în stare de funcționare și cu posibilitate de imprimare la descărcare. Temperatura pe durata transportului trebuie sa fie conform instrucțiunilor de încărcare. Transportatorul este obligat să trimită termodiagrama împreună cu restul actelor pentru validarea facturii, atât pe email cat și fizic, la adresa Romfracht.
2.4. Transportatorul este obligat să efectueze transportul în condiții de siguranță, ceea ce înseamnă că marfa nu trebuie să se miște, să se rostogolească, sau să cadă, și că greutatea trebuie să fie corect distribuită pe axe. În cazul în care mijlocul de transport nu este echipat corespunzător cu chingi, covorașe antiderapante, colțare, sau alte accesorii pentru a îndeplini aceste condiții, este obligatoriu ca acesta să fie dotat suplimentar cu echipamentele necesare înainte de plecarea în cursă. Șoferul trebuie să posede echipament complet de siguranță. Transportatorul este de asemenea răspunzător de modul în care se încarcă marfa, de felul în care aceasta este fixată și asigurată în vederea efectuării transportului, și de distribuirea corectă a greutății pe axe. Dacă greutatea totală de marfă încărcată în mijlocul de transport depășește limitele legale și Transportatorul nu a făcut, anterior plecării în cursă, nicio rezervă pe toate exemplarele CMR, inclusiv pe cel care rămâne la locul de încărcare, cu privire la modul de ambalare sau încărcare al mărfii, responsabilitatea depășirii de greutate pe axe este exclusiv în sarcina Transportatorului. Vehiculele încărcate nu se vor lăsa nesupravegheate, și nu se vor parca în parcări izolate, slab iluminate, sau ne-supravegheate video. Marfa deteriorată nu se livrează fără acordul Beneficiarului.
2.5. Transportatorul trebuie să se asigure că la bordul fiecărui mijloc de transport exista minim: stingător incendiu; cutie de prim ajutor; echipament de protecție a muncii: cască de protecție; bocanci cu bombeu metalic; ochelari protecție; salopetă/ vestă avertizoare reflectorizantă; mânuși.
2.6. Pentru executarea prezentului contract de transport, Transportatorul răspunde ca de propriile sale acțiuni și omisiuni, de acțiunile și omisiunile prepușilor săi, și ale oricăror alte persoane la serviciile cărora recurge pentru executarea transportului, indiferent dacă acești prepuși sau aceste persoane acționează în exercițiul funcțiilor lor sau nu.
2.7. Pentru ca o factură de transport a Transportatorului să fie achitată la termenele stabilite, este necesar ca atât factura, cât și toate documentele justificative pentru livrarea mărfii (care pot include exemplificativ dar nu limitativ termodiagrama, avizul, scrisoarea de transport CMR cu confirmarea de primire a destinatarului mărfii, etc.), să fie primite în original de Beneficiar în termen de 7 (șapte) zile calendaristice în cazul importurilor, respectiv 14 (paisprezece) zile calendaristice în cazul exporturilor. Factura trebuie însoțită de formularul comenzii efectuate, agreat în prealabil cu Beneficiarul, semnat și stampilat. De asemenea, este obligatorie notarea numelui în clar al persoanei care semnează din partea Transportatorului.
2.8. Factura se va considera primită doar dacă primirea ei va fi confirmată de Beneficiar. În cazul în care nu sunt respectate condițiile de mai sus, factura se vă plăti într-un termen de plată dublu față de cel negociat, calculat după data îndeplinirii tuturor condițiilor menționate mai sus, fără ca Beneficiarului să i se aplice penalizări pentru întârziere la plată. Pentru calculul valorii curselor negociate în monedă străină (orice monedă în afară de RON), se va folosi cursul BNR din ziua facturării.
2.9. Transportatorul trebuie să respecte întocmai atât itinerariul planificat de către Beneficiar, cât și instrucțiunile referitoare la vămuirea mărfii la export respectiv import, așa cum sunt ele menționate în contractul de transport. Transportatorul este răspunzător pentru îndeplinirea formalităților vamale în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul mărfurilor cu vamă / proceduri vamale, acestea nu se descarcă decât după finalizarea procedurilor vamale, în caz contrar transportatorul este direct răspunzător. Transbordarea mărfurilor este interzisă, cu excepția cazului în care Romfracht își exprimă acordul în scris pentru aceasta.
2.10. Romfracht SRL poate solicita Transportatorului ca pe parcursul transportului să efectueze ”neutralizarea documentelor” (înlocuirea setului inițial de documente de transport cu un alt set sau alte două seturi de acte) la un anumit moment, iar Transportatorul se obligă să respecte cu strictețe instrucțiunile primite.
2.11. În situația în care există ”instrucțiuni speciale” privind paleții, Transportatorul trebuie să aibă grijă de paleții primiți, și se va asigura că poate să respecte clauzele speciale, respectiv: să poată returna paleții primiți, să poată face schimb de paleți, să poată preda paleții primiți, etc.
2.12. Formularul CMR care nu are trecută data încărcării, data descărcării, semnătura, și ștampila expeditorului și destinatarului transportului nu va fi acceptat și va fi refuzat împreună cu factura aferentă serviciului de transport. În situația în care formularul CMR prezintă rezerve, plata serviciului de transport se suspendă până la soluționarea acestora. Factura de transport trebuie completată corect din punct de vedere fiscal, ținând seama de datele furnizate prin contractul de transport, în caz contrar factura va fi refuzată la plată și returnată emitentului.
2.13. În cazul în care carnetul TIR este necesar și nu se deschide la locul de încărcare, șoferul va solicita o chitanță, sau o copie ștampilată de vama de la care s-a deschis Carnetul TIR, care să confirme predarea documentului de export (T1, EX-1, etc. ). Această confirmare va însoți CMR-ul și factura de transport, pe care ni le veți trimite pentru plata transportului.
3. Condiții legale de executare a serviciilor de transport
3.1. Pentru efectuarea transportului este obligatorie existența asigurării CMR pentru marfa transportată, în valoare de: minim 100.000 Euro pentru mijloace de transport de peste 7,5 tone; minim 50.000 Euro pentru mijloace de transport între 3,5 tone și 7,5 tone; minim 25.000 Euro pentru mijloace de transport de sub 3,5 tone. Asigurarea pentru marfa transportată trebuie să fie valabil încheiată pentru tipul de transport ce urmează a fi efectuat (asigurare CMR RO-RO, asigurare CMR RO-EXTERN, asigurare CMR EXTERN-EXTERN), și să aibă prețul achitat integral. În cazul în care Transportatorul deține asigurare cu plata în rate, acesta garantează că vă achita la termenele stabilite ratele aferente asigurării.
3.2. Dacă se încarcă pe, descarcă pe, sau tranzitează teritoriul Germaniei, Transportatorul este obligat ca, începând cu 01.01.2015, să acționeze în conformitate cu prevederile Legii salariului minim (”Mindestlohngesetz”, pe scurt ”MiLoG”), și este obligat ca, la cerere, să pună gratuit la dispoziție documentele doveditoare necesare. Nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate atrage răspunderea Transportatorului, acesta suportând eventualele sancțiuni primite din partea autorităților germane.
3.3. Daca se încarcă pe, descarcă pe, sau tranzitează teritoriul Franței, Transportatorul este obligat ca, începând cu 01.07.2016, să acționeze în conformitate cu prevederile Legii salariului minim (legea Macron), și este obligat ca, la cerere, să pună gratuit la dispoziție documentele doveditoare necesare. Nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate atrage răspunderea Transportatorului, acesta suportând eventualele sancțiuni primite din partea autorităților franceze.
3.4. Transportatorul are obligația de a oferi Beneficiarului toate informațiile necesare completării documentației e-Transport și de a anunța imediat orice schimbare survenită acestora – de exemplu schimbarea datelor de identificare ale noului mijloc de transport sau diferențe între cantitatea mărfurilor din comanda de transport și cantitatea mărfurilor încărcate efectiv. Orice modificare apărută poate fi declarată în sistemul e-transport doar în timpul programului de lucru: de Luni până Vineri, între orele 09:00 – 16:30+2 GMT, cu excepția sărbătorilor legale. Transportatorul va fi obligat să aștepte ca Romfracht să confirme efectuarea modificărilor în sistemul e-transport.
4. Acceptarea comenzii de transport
4.1. Prezenta comandă de transport reprezintă o ofertă de prestări și plată a unor servicii de transport efectuate în favoarea Beneficiarului în temeiul articolului 1188 din Codul Civil Român. Oferta se consideră acceptată dacă, în conformitate cu articolele 1196 respectiv 1197 din Codul Civil Român, Transportatorul returnează, în termen de o oră de la primirea acesteia pe e-mail, în mod fizic sau electronic, un exemplar semnat și stampilat, dacă nu refuză expres în scris în termen de o oră de la primirea pe e-mail efectuarea serviciilor, sau dacă – fără a accepta expres în scris sau a semna oferta de prestări și plată a serviciilor de transport – execută voluntar cel puțin unul dintre serviciile respective, sau trimite mijlocul de transport la încărcare.
4.2. Clauzele acestui contract de transport nu sunt negociabile și nu pot fi modificate. Confirmarea comenzii sau lipsa refuzului de către Transportator reprezintă, in condițiile articolului precedent, acceptarea expresă a tuturor clauzelor stipulate în prezentul contract de transport. De asemenea, Transportatorul declară că acceptă expres clauzele de la capitolul privind Răspunderea părților în conformitate cu articolul 1203 din Codul Civil Român.
5. Obligația de neconcurență
5.1. Obligația de Neconcurență Față de Angajații Beneficiarului include, printre altele, obligația Transportatorului de a nu formula oferte de angajare angajaților Beneficiarului și de a nu angaja pe oricare din angajații Beneficiarului timp de 12 luni de la semnarea prezentului Contract, sub sancțiunea plății unei sume de 25.000 (douăzeci și cinci mii) Euro pentru fiecare caz de încălcare a oricărui element al prezentei clauze.
5.2. Obligația de Neconcurență Față de Partenerii Beneficiarului include, printre altele, obligația Transportatorului de a nu contacta și de a nu face niciun fel de acte de concurență în raport cu Partenerii Beneficiarului a căror identitate sau date de identificare sunt dezvăluite în urma derulării prezentului contract și de a nu interveni fraudulos, fără instrucțiuni scrise din partea Beneficiarului, în relațiile comerciale dintre Beneficiar și Partenerii săi timp de 12 luni de la semnarea prezentului Contract, sub sancțiunea plății unei sume egale cu suma valorilor ultimelor 10 (zece) comenzi pentru fiecare caz de încălcare a oricărui element al prezentei clauze. Dacă Transportatorul a efectuat pentru Beneficiar sub 10 (zece) comenzi, sancțiunea va fi egală cu de zece ori media aritmetică a valorilor tuturor comenzilor.
5.3. În scopul acestui Contract, prin Parteneri se înțeleg exportatorul, importatorul, încărcătorul, expeditorul, clientul, destinatarul, beneficiarul transportului, sau societatea menționată pe comanda de transport ca fiind cea de la care se încarcă sau se descarcă marfa ce face obiectul transportului.
5.4. Sumele descrise mai sus reprezintă daune interese pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de nerespectarea oricărei Obligații de Neconcurență descrisă în prezentul Contract.
5.5. Valorile daunelor interese descrise mai sus sunt stabilite convențional de Părți conform art. 1538 Cod Civil (clauză penală).
5.6. Nu se consideră încălcare a prezentei clauze de neconcurență atunci când, după încetarea prezentului Contract, Transportatorul continuă să lucreze cu Partenerul Beneficiarului, dacă Transportatorul dovedește că a efectuat servicii de transport pentru acesta și anterior încheierii și executării prezentului Contract (sau a altui Contract încheiat cu Romfracht SRL).
5.7. Obligațiile de Neconcurență sunt esențiale pentru Beneficiar pentru încheierea acestui Contract și sunt valabile pe întreg teritoriul României și în oricare alt teritoriu unde activează Partenerii Beneficiarului, pentru deservirea comenzilor cărora s-au folosit serviciile de transport.
5.8. Drepturile și măsurile reparatorii aflate la dispoziția Beneficiarului în baza prezentei clauze nu exclud orice drepturi și masuri reparatorii prevăzute de lege sau de celelalte articole ale prezentului Contract.

6. Răspunderea Părților
6.1. Nerespectarea de către Transportator a obligațiilor privind încărcarea, neprezentarea sau întârzierea acestuia la încărcare și/ sau descărcare la data și ora stabilite prin prezentul contract de transport, atrage obligația de plată de către Transportator a unei penalități în valoare de 100 Euro/zi mijloc de transport mare (peste 7,5 tone), 75 Euro/zi mijloc de transport mic (3,5 – 7,5 tone inclusiv), și 50 Euro/zi pentru mijloace de transport de până la 3,5 tone.
6.2. În cazul în care, în urma verificării condițiilor tehnice ale mijlocului de transport, Beneficiarul sau Clientul (Expeditorul) refuză încărcarea mijlocului de transport din cauza stării tehnice, igienice, sau ca neconformitate la sistemul de verificare în 7 puncte, Transportatul vă plăti o penalitate egală cu dublul valorii integrale a transportului, justificată de necesitatea contractării unui alt Transportator pentru același transport. Este asimilată încălcării obligației de mai sus și penalizată identic lipsa atestatelor necesare efectuării unor anume categorii de transporturi, atât pentru mijlocul de transport cât și pentru șofer.
6.3. Încredințarea prezentului contract de transport (subcontractarea) către un alt transportator sau casă de expediție, fără acordul scris al societății Romfracht SRL, este strict interzisă. Nerespectarea acestei condiții atrage obligația Transportatorului la plata de penalități egale cu valoarea integrală a prețului de transport agreat, plus suma de 5.000 Euro cu titlul de daune.
6.4. Este asimilată faptelor de mai sus și nerespectarea itinerariului stipulat în comandă, sau nerespectarea prevederilor legale și a instrucțiunilor primite de la Beneficiar privind vămuirea mărfii la export/ import, care atrag obligația Transportatorului de plată a penalităților de mai sus (5.000 Euro) precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să o sufere din acest motiv.
6.5. Reținerea mijlocului de transport la încărcare, respectiv descărcare, peste 24 de ore de către terțe părți autorizate în acest sens de prevederi legale sau contractuale trebuie anunțată în scris către Romfracht SRL imediat ce reținerea a survenit, și atrage după sine dreptul Transportatorului la despăgubiri în valoare de 100 Euro/zi mijloc de transport mare (peste 7,5 tone), 75 Euro/zi mijloc de transport mic (3,5 – 7,5 tone inclusiv), și 50 Euro/zi pentru mijloace de transport de până la 3,5 tone.
6.6. Nerespectarea obligației Transportatorului de a transporta doar mărfurile Beneficiarului conform prevederilor “Încărcare: Complet” sau “Full Truckload”, atrage după sine obligația Transportatorului de plată a unei penalități egale cu valoarea integrală a transportului, precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv.
6.7. Este asimilată acestei situații și prezentarea la locul de încărcare cu mai puțin spațiu în mijlocul de transport decât cel agreat prin contractul de transport, sau prezentarea la locul de încărcare cu un spațiu impropriu încărcării mărfii, care va atrage de asemenea obligația Transportatorului de plată a unei penalități egale cu valoarea integrală a transportului precum și orice altă taxă, penalitate, prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv.
6.8. Dacă Transportatorul părăsește locul încărcării fără a avea niciun fel de obiecțiuni și fără acordul scris al societății Romfracht SRL, iar la descărcare se observă de către Destinatar sau reprezentantul celuilalt Transportator nereguli de orice natură (cantitative, calitative, etc.), indiferent de ce fapt au fost generate: fie din modalitatea de încărcare defectuoasă, ancorare, stivuire, sau defecte de ambalare, ce puteau fi observate depunând diligențe rezonabile, precum și din stilul de condus al șoferului Transportatorului, atunci acesta din urmă vă fi obligat să plătească o penalitate egală cu valoarea integrală a transportului precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv în conformitate cu Art. 9 Al.2, respectiv 10 din Convenția CMR.
6.9. Transportatorul este răspunzător pentru pierderea, deteriorarea, sau avarierea totală sau parțială a mărfii pe toată durata transportului, adică din momentul luării în primire a mărfii până în momentul eliberării acesteia către Beneficiar. În cazul avarierii mărfii în timpul transportului, despăgubirea la care va fi obligat Transportatorul constă în suma corespunzătoare deprecierii mărfii și/ sau a ambalajelor/ recondiționării mărfii (ținând cont de prețul prevăzut în factură/ alte documente justificative ale mărfii care însoțesc transportul, iar în lipsa acestora de prețul oficial sau de prețul curent al mărfii și/ sau al ambalajelor/ ce trebuiesc înlocuite/ recondiționării mărfii), majorată cu 3%. Pe lângă această despăgubire, Transportatorul va suporta și eventualele prejudicii suferite de Beneficiar că urmare a „blocajului” creat de imposibilitatea de folosință a mărfii avariate, pentru care va face dovada. Marfa avariată este și rămâne proprietatea Beneficiarului.
6.10. În situația în care, din vina Transportatorului, apar divergențe cu clientul final, care se finalizează prin obligația Beneficiarului la plata unor taxe, penalități, sau acoperirea unor prejudicii, Transportatorul va plăti către Beneficiar penalități cel puțin egale cu toate costurile suplimentare (penalități de întârziere la încărcare/ descărcare, daune, alte costuri, etc.), .
6.11. De asemenea, Transportatorul este singurul responsabil pentru daunele produse înaintea sau după încărcarea/ descărcarea mărfii de la locul de încărcare sau de la locul de descărcare (cum ar fi, dar fără a se limita la: avarierea unor alte mijloace de transport sau utilaje, avarierea porților de acces, a cabinelor pază, etc). Transportatorul exonerează Beneficiarul de toate costurile cu repararea acestora.
6.12. În situația în care Transportatorul nu își îndeplinește obligațiile privind neutralizarea documentelor primite așa cum a fost instruit de către Beneficiar se obligă să plătească o penalitate în cuantum de 50.000 euro.
6.13. În cazul încălcării articolului 2.11 din prezentul contract, Transportatorul va suporta costul paleților lipsă plătind penalități în valoare de 15 Euro/ palet.
6.14. Beneficiarul nu va putea fi ținut responsabil de neefectuarea plății în condițiile în care Transportatorul nu prezintă documentele necesare aferente efectuării transportului.
6.15. Părțile înțeleg și sunt de acord că toate penalitățile sau daunele care decurg din nerespectarea prezentului contract precum și din neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă, așa cum au fost menționate mai sus, vor fi compensate de către Romfracht SRL cu suma ce urmează a fi plătită către Transportator, indiferent dacă suma ce urmează a fi plătită rezultă în baza unui contract anterior sau ulterior prezentului contract, sau chiar în baza prezentului contract, urmând să plătească doar diferența ce excedă acestor penalități. În acest sens, Transportatorul autorizează expres Beneficiarul să deducă valoarea penalităților sau daunelor interese calculate conform prezentelor clauze din orice sumă datorată către Transportator.
6.16. Părțile înțeleg că sarcina probei revine doar Transportatorului, conform articolului 17 Al. 1 din Convenția CMR.
6.17. Instanța competentă pentru soluționarea litigiilor izvorâte din executarea prezentului contract este instanța competentă de la sediul social al societății Romfracht SRL.
6.18. Orice refuz de furnizare a informațiilor necesare completării documentației e-Transport sau orice întârziere în comunicarea eventualelor modificări ale acestor informații, care duc la primirea de sancțiuni asupra Beneficiarului din partea autorităților competente vor duce la o penalizare a Transportatorului în cuantum egal cu întreaga contravaloare a acestor sancțiuni plus un adaos de 10%. Sumele descrise reprezintă daune interese pentru acoperirea prejudiciilor cauzate Beneficiarului. VM240725

____

CONDITII GENERALE de TRANSPORT Romfracht Valabile de la data de 10.06.2024 la data de 24.07.2024

1. Condiții privind încărcarea și descărcarea
1.1. Încărcarea și descărcarea mărfurilor se va face la datele, orele și locurile stabilite prin prezentul contract de transport. Transportatorul este obligat să comunice zilnic până la ora 10:00 AM (ora României), sau, la solicitarea Romfracht SRL ori de câte ori este nevoie, în scris (e-mail sau sms), poziția mijlocului de transport. De asemenea, Transportatorul are obligația de a anunța imediat, în scris, orice situație care ar conduce la neprezentarea sau prezentarea cu întârziere a mijlocului de transport la încărcare / descărcare, precum și orice dirijare a mijlocului de transport în afara rutei convenite prin contractul de transport.
1.2. Părțile convin că revocarea ofertei de transport de către Beneficiar înainte de data și ora încărcării nu atrage după sine nicio obligație de despăgubire din partea firmei Romfracht SRL.
1.3. Timpul liber la încărcare / descărcare este de 24 de ore, excepție făcând sâmbăta, duminica, și sărbătorile legale. Intervalul de 24 de ore se calculează de la datele de încărcare / descărcare menționate în contractul de transport și nu modifică termenele de prezentare la încărcare / descărcare, așa cum sunt ele prevăzute în contractul de transport. În cazul curselor care necesită efectuarea unor formalități vamale, timpul liber la încărcare / descărcare este de 48 de ore.
1.4. În cazul în care în contractul de transport se specifică clauza de “Încărcare: Complet” sau “Full Truckload”, prin aceasta se interzice completarea mijlocului de transport de către Transportator sau introducerea în mijlocul de transport a vreunor alte mărfuri decât cele menționate de Romfracht SRL ca obiect al contractului de transport.
1.5. În momentul încărcării, șoferul, în contul Transportatorului, este OBLIGAT SĂ ASISTE LA ÎNCĂRCARE și trebuie să comunice prestatorului logistic care lucrează în contul Beneficiarului, toate indicațiile necesare în vederea: repartizării echilibrate a mărfurilor pentru a asigura stabilitatea vehiculului; utilizării optime a întregii capacității utile de încărcare, cu respectarea sarcinii maxime pe axă; respectării reglementărilor în materie de siguranță a încărcăturii și a circulației.
1.6. În plus față de cele de mai sus, Transportatorul are obligația conform Art. 8 Al. 2 din convenția CMR să verifice la locul de încărcare ca marfa să corespundă cu prevederile din comanda de transport și cu documentele primite la momentul preluării mărfurilor (cantitativ, ca fel de marfă, ca integritate, etc.). Dacă se constată neconcordanțe de orice fel (cantitativ, ca fel de marfă, ca integritate, etc.), Transportatorul are obligația de a informa societatea Romfracht SRL, în scris, anterior plecării în cursă, și de a nu pleca de la locul încărcării până nu primește confirmarea Beneficiarului în scris că poate efectua transportul în noile condiții. Orice rezerve motivate ale Transportatorului referitoare la cantitatea de marfă (nr. de colete), ambalare, starea calitativă a mărfurilor și ambalajelor, sau distribuirea greutății pe axe, se vor anunța în scris către Romfracht SRL, și se vor înscrie în toate exemplarele CMR la rubrica 18, anterior plecării în cursă.
1.7. La sosirea la locul de încărcare / descărcare, conducătorul auto urmează instrucțiunile date de personalul local la poartă. Conducătorul auto va solicita semnătură de primire / predare a mărfurilor de la expeditor / destinatar precum și: ștampila expeditorului / destinatarului, și data și ora predării/ primirii (de când/până când).
2. Condiții de executare a serviciilor de transport
2.1. Mijlocul de transport (camion, camionetă, sprinter, etc.) trebuie să fie în stare perfectă de funcționare, curat, uscat si fără mirosuri. La locul încărcării se va face controlul mijlocului de transport prin sistemul în 7 puncte (peretele din față, pereți laterali, podeaua, plafonul, interiorul ușilor, exteriorul ușilor, exterior – anvelope / șasiu / parbriz / prelată). Mijlocul de transport nu are voie să se prezinte cu farurile / stopurile / parbrizul sparte sau ciobite, sau cu prelata găurită. Cauciucurile nu au voie să fie foarte uzate / tocite sau re-canelate și să nu prezinte un grad de uzură mai mult decât permite legea.
2.2. Dacă în contractul de transport se specifică faptul că se vor transporta mărfuri periculoase (ADR), mijlocul de transport trebuie să aibă echipamentul ADR complet și în termen de valabilitate, iar șoferul trebuie să aibă atestatul ADR valabil în original și instrucțiunile ADR pentru control. Șoferul este obligat ca la locul de încărcare să ceara fișele de siguranță și/sau documentele ADR corespunzătoare clasei ADR transportate. Clasa ADR este menționată în instrucțiunile de încărcare. Mijlocul de transport nu are voie să se prezinte la încărcare deținând sau transportând altă marfă incompatibilă. Marfa din industria farmaceutică, produsele destinate uzului uman, sau marfa alimentară nu se încarcă cu marfă ADR sau marfă care emana miros.
2.3. Marfa cu temperatură controlată se transportă exclusiv cu camion frigorific cu certificat FRC valabil, instalația de climatizare în stare de funcționare și cu posibilitate de imprimare la descărcare. Temperatura pe durata transportului trebuie sa fie conform instrucțiunilor de încărcare. Transportatorul este obligat să trimită termodiagrama împreună cu restul actelor pentru validarea facturii, atât pe email cat și fizic, la adresa Romfracht.
2.4. Transportatorul este obligat să efectueze transportul în condiții de siguranță, ceea ce înseamnă că marfa nu trebuie să se miște, să se rostogolească, sau să cadă, și că greutatea trebuie să fie corect distribuită pe axe. În cazul în care mijlocul de transport nu este echipat corespunzător cu chingi, covorașe antiderapante, colțare, sau alte accesorii pentru a îndeplini aceste condiții, este obligatoriu ca acesta să fie dotat suplimentar cu echipamentele necesare înainte de plecarea în cursă. Șoferul trebuie să posede echipament complet de siguranță. Transportatorul este de asemenea răspunzător de modul în care se încarcă marfa, de felul în care aceasta este fixată și asigurată în vederea efectuării transportului, și de distribuirea corectă a greutății pe axe. Dacă greutatea totală de marfă încărcată în mijlocul de transport depășește limitele legale și Transportatorul nu a făcut, anterior plecării în cursă, nicio rezervă pe toate exemplarele CMR, inclusiv pe cel care rămâne la locul de încărcare, cu privire la modul de ambalare sau încărcare al mărfii, responsabilitatea depășirii de greutate pe axe este exclusiv în sarcina Transportatorului. Vehiculele încărcate nu se vor lăsa nesupravegheate, și nu se vor parca în parcări izolate, slab iluminate, sau ne-supravegheate video. Marfa deteriorată nu se livrează fără acordul Beneficiarului.
2.5. Transportatorul trebuie să se asigure că la bordul fiecărui mijloc de transport exista minim: stingător incendiu; cutie de prim ajutor; echipament de protecție a muncii: cască de protecție; bocanci cu bombeu metalic; ochelari protecție; salopetă/ vestă avertizoare reflectorizantă; mânuși.
2.6. Pentru executarea prezentului contract de transport, Transportatorul răspunde ca de propriile sale acțiuni și omisiuni, de acțiunile și omisiunile prepușilor săi, și ale oricăror alte persoane la serviciile cărora recurge pentru executarea transportului, indiferent dacă acești prepuși sau aceste persoane acționează în exercițiul funcțiilor lor sau nu.
2.7. Pentru ca o factură de transport a Transportatorului să fie achitată la termenele stabilite, este necesar ca atât factura, cât și toate documentele justificative pentru livrarea mărfii (care pot include exemplificativ dar nu limitativ termodiagrama, avizul, scrisoarea de transport CMR cu confirmarea de primire a destinatarului mărfii, etc.), să fie primite în original de Beneficiar în termen de 7 (șapte) zile calendaristice în cazul importurilor, respectiv 14 (paisprezece) zile calendaristice în cazul exporturilor. Factura trebuie însoțită de formularul comenzii efectuate, agreat în prealabil cu Beneficiarul, semnat și stampilat. De asemenea, este obligatorie notarea numelui în clar al persoanei care semnează din partea Transportatorului.
2.8. Factura se va considera primită doar dacă primirea ei va fi confirmată de Beneficiar. În cazul în care nu sunt respectate condițiile de mai sus, factura se vă plăti într-un termen de plată dublu față de cel negociat, calculat după data îndeplinirii tuturor condițiilor menționate mai sus, fără ca Beneficiarului să i se aplice penalizări pentru întârziere la plată. Pentru calculul valorii curselor negociate în monedă străină (orice monedă în afară de RON), se va folosi cursul BNR din ziua facturării.
2.9. Transportatorul trebuie să respecte întocmai atât itinerariul planificat de către Beneficiar, cât și instrucțiunile referitoare la vămuirea mărfii la export respectiv import, așa cum sunt ele menționate în contractul de transport. Transportatorul este răspunzător pentru îndeplinirea formalităților vamale în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul mărfurilor cu vamă / proceduri vamale, acestea nu se descarcă decât după finalizarea procedurilor vamale, în caz contrar transportatorul este direct răspunzător. Transbordarea mărfurilor este interzisă, cu excepția cazului în care Romfracht își exprimă acordul în scris pentru aceasta.
2.10. Romfracht SRL poate solicita Transportatorului ca pe parcursul transportului să efectueze ”neutralizarea documentelor” (înlocuirea setului inițial de documente de transport cu un alt set sau alte două seturi de acte) la un anumit moment, iar Transportatorul se obligă să respecte cu strictețe instrucțiunile primite.
2.11. În situația în care există ”instrucțiuni speciale” privind paleții, Transportatorul trebuie să aibă grijă de paleții primiți, și se va asigura că poate să respecte clauzele speciale, respectiv: să poată returna paleții primiți, să poată face schimb de paleți, să poată preda paleții primiți, etc.
2.12. Formularul CMR care nu are trecută data încărcării, data descărcării, semnătura, și ștampila expeditorului și destinatarului transportului nu va fi acceptat și va fi refuzat împreună cu factura aferentă serviciului de transport. În situația în care formularul CMR prezintă rezerve, plata serviciului de transport se suspendă până la soluționarea acestora. Factura de transport trebuie completată corect din punct de vedere fiscal, ținând seama de datele furnizate prin contractul de transport, în caz contrar factura va fi refuzată la plată și returnată emitentului.
2.13. În cazul în care carnetul TIR este necesar și nu se deschide la locul de încărcare, șoferul va solicita o chitanță, sau o copie ștampilată de vama de la care s-a deschis Carnetul TIR, care să confirme predarea documentului de export (T1, EX-1, etc. ). Această confirmare va însoți CMR-ul și factura de transport, pe care ni le veți trimite pentru plata transportului.
3. Condiții legale de executare a serviciilor de transport
3.1. Pentru efectuarea transportului este obligatorie existența asigurării CMR pentru marfa transportată, în valoare de: minim 100.000 Euro pentru mijloace de transport de peste 7,5 tone; minim 50.000 Euro pentru mijloace de transport între 3,5 tone și 7,5 tone; minim 25.000 Euro pentru mijloace de transport de sub 3,5 tone. Asigurarea pentru marfa transportată trebuie să fie valabil încheiată pentru tipul de transport ce urmează a fi efectuat (asigurare CMR RO-RO, asigurare CMR RO-EXTERN, asigurare CMR EXTERN-EXTERN), și să aibă prețul achitat integral. În cazul în care Transportatorul deține asigurare cu plata în rate, acesta garantează că vă achita la termenele stabilite ratele aferente asigurării.
3.2. Dacă se încarcă pe, descarcă pe, sau tranzitează teritoriul Germaniei, Transportatorul este obligat ca, începând cu 01.01.2015, să acționeze în conformitate cu prevederile Legii salariului minim (”Mindestlohngesetz”, pe scurt ”MiLoG”), și este obligat ca, la cerere, să pună gratuit la dispoziție documentele doveditoare necesare. Nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate atrage răspunderea Transportatorului, acesta suportând eventualele sancțiuni primite din partea autorităților germane.
3.3. Daca se încarcă pe, descarcă pe, sau tranzitează teritoriul Franței, Transportatorul este obligat ca, începând cu 01.07.2016, să acționeze în conformitate cu prevederile Legii salariului minim (legea Macron), și este obligat ca, la cerere, să pună gratuit la dispoziție documentele doveditoare necesare. Nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate atrage răspunderea Transportatorului, acesta suportând eventualele sancțiuni primite din partea autorităților franceze.
3.4. Transportatorul are obligația de a oferi Beneficiarului toate informațiile necesare completării documentației e-Transport și de a anunța imediat orice schimbare survenită acestora – de exemplu schimbarea datelor de identificare ale noului mijloc de transport sau diferențe între cantitatea mărfurilor din comanda de transport și cantitatea mărfurilor încărcate efectiv. 
4. Acceptarea comenzii de transport
4.1. Prezenta comandă de transport reprezintă o ofertă de prestări și plată a unor servicii de transport efectuate în favoarea Beneficiarului în temeiul articolului 1188 din Codul Civil Român. Oferta se consideră acceptată dacă, în conformitate cu articolele 1196 respectiv 1197 din Codul Civil Român, Transportatorul returnează, în termen de o oră de la primirea acesteia pe e-mail, în mod fizic sau electronic, un exemplar semnat și stampilat, dacă nu refuză expres în scris în termen de o oră de la primirea pe e-mail efectuarea serviciilor, sau dacă – fără a accepta expres în scris sau a semna oferta de prestări și plată a serviciilor de transport – execută voluntar cel puțin unul dintre serviciile respective, sau trimite mijlocul de transport la încărcare.
4.2. Clauzele acestui contract de transport nu sunt negociabile și nu pot fi modificate. Confirmarea comenzii sau lipsa refuzului de către Transportator reprezintă, in condițiile articolului precedent, acceptarea expresă a tuturor clauzelor stipulate în prezentul contract de transport. De asemenea, Transportatorul declară că acceptă expres clauzele de la capitolul privind Răspunderea părților în conformitate cu articolul 1203 din Codul Civil Român.
5. Obligația de neconcurență
5.1. Obligația de Neconcurență Față de Angajații Beneficiarului include, printre altele, obligația Transportatorului de a nu formula oferte de angajare angajaților Beneficiarului și de a nu angaja pe oricare din angajații Beneficiarului timp de 12 luni de la semnarea prezentului Contract, sub sancțiunea plății unei sume de 25.000 (douăzeci și cinci mii) Euro pentru fiecare caz de încălcare a oricărui element al prezentei clauze.
5.2. Obligația de Neconcurență Față de Partenerii Beneficiarului include, printre altele, obligația Transportatorului de a nu contacta și de a nu face niciun fel de acte de concurență în raport cu Partenerii Beneficiarului a căror identitate sau date de identificare sunt dezvăluite în urma derulării prezentului contract și de a nu interveni fraudulos, fără instrucțiuni scrise din partea Beneficiarului, în relațiile comerciale dintre Beneficiar și Partenerii săi timp de 12 luni de la semnarea prezentului Contract, sub sancțiunea plății unei sume egale cu suma valorilor ultimelor 10 (zece) comenzi pentru fiecare caz de încălcare a oricărui element al prezentei clauze. Dacă Transportatorul a efectuat pentru Beneficiar sub 10 (zece) comenzi, sancțiunea va fi egală cu de zece ori media aritmetică a valorilor tuturor comenzilor.
5.3. În scopul acestui Contract, prin Parteneri se înțeleg exportatorul, importatorul, încărcătorul, expeditorul, clientul, destinatarul, beneficiarul transportului, sau societatea menționată pe comanda de transport ca fiind cea de la care se încarcă sau se descarcă marfa ce face obiectul transportului.
5.4. Sumele descrise mai sus reprezintă daune interese pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de nerespectarea oricărei Obligații de Neconcurență descrisă în prezentul Contract.
5.5. Valorile daunelor interese descrise mai sus sunt stabilite convențional de Părți conform art. 1538 Cod Civil (clauză penală).
5.6. Nu se consideră încălcare a prezentei clauze de neconcurență atunci când, după încetarea prezentului Contract, Transportatorul continuă să lucreze cu Partenerul Beneficiarului, dacă Transportatorul dovedește că a efectuat servicii de transport pentru acesta și anterior încheierii și executării prezentului Contract (sau a altui Contract încheiat cu Romfracht SRL).
5.7. Obligațiile de Neconcurență sunt esențiale pentru Beneficiar pentru încheierea acestui Contract și sunt valabile pe întreg teritoriul României și în oricare alt teritoriu unde activează Partenerii Beneficiarului, pentru deservirea comenzilor cărora s-au folosit serviciile de transport.
5.8. Drepturile și măsurile reparatorii aflate la dispoziția Beneficiarului în baza prezentei clauze nu exclud orice drepturi și masuri reparatorii prevăzute de lege sau de celelalte articole ale prezentului Contract.

6. Răspunderea Părților
6.1. Nerespectarea de către Transportator a obligațiilor privind încărcarea, neprezentarea sau întârzierea acestuia la încărcare și/ sau descărcare la data și ora stabilite prin prezentul contract de transport, atrage obligația de plată de către Transportator a unei penalități în valoare de 100 Euro/zi mijloc de transport mare (peste 7,5 tone), 75 Euro/zi mijloc de transport mic (3,5 – 7,5 tone inclusiv), și 50 Euro/zi pentru mijloace de transport de până la 3,5 tone.
6.2. În cazul în care, în urma verificării condițiilor tehnice ale mijlocului de transport, Beneficiarul sau Clientul (Expeditorul) refuză încărcarea mijlocului de transport din cauza stării tehnice, igienice, sau ca neconformitate la sistemul de verificare în 7 puncte, Transportatul vă plăti o penalitate egală cu dublul valorii integrale a transportului, justificată de necesitatea contractării unui alt Transportator pentru același transport. Este asimilată încălcării obligației de mai sus și penalizată identic lipsa atestatelor necesare efectuării unor anume categorii de transporturi, atât pentru mijlocul de transport cât și pentru șofer.
6.3. Încredințarea prezentului contract de transport (subcontractarea) către un alt transportator sau casă de expediție, fără acordul scris al societății Romfracht SRL, este strict interzisă. Nerespectarea acestei condiții atrage obligația Transportatorului la plata de penalități egale cu valoarea integrală a prețului de transport agreat, plus suma de 5.000 Euro cu titlul de daune.
6.4. Este asimilată faptelor de mai sus și nerespectarea itinerariului stipulat în comandă, sau nerespectarea prevederilor legale și a instrucțiunilor primite de la Beneficiar privind vămuirea mărfii la export/ import, care atrag obligația Transportatorului de plată a penalităților de mai sus (5.000 Euro) precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să o sufere din acest motiv.
6.5. Reținerea mijlocului de transport la încărcare, respectiv descărcare, peste 24 de ore de către terțe părți autorizate în acest sens de prevederi legale sau contractuale trebuie anunțată în scris către Romfracht SRL imediat ce reținerea a survenit, și atrage după sine dreptul Transportatorului la despăgubiri în valoare de 100 Euro/zi mijloc de transport mare (peste 7,5 tone), 75 Euro/zi mijloc de transport mic (3,5 – 7,5 tone inclusiv), și 50 Euro/zi pentru mijloace de transport de până la 3,5 tone.
6.6. Nerespectarea obligației Transportatorului de a transporta doar mărfurile Beneficiarului conform prevederilor “Încărcare: Complet” sau “Full Truckload”, atrage după sine obligația Transportatorului de plată a unei penalități egale cu valoarea integrală a transportului, precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv.
6.7. Este asimilată acestei situații și prezentarea la locul de încărcare cu mai puțin spațiu în mijlocul de transport decât cel agreat prin contractul de transport, sau prezentarea la locul de încărcare cu un spațiu impropriu încărcării mărfii, care va atrage de asemenea obligația Transportatorului de plată a unei penalități egale cu valoarea integrală a transportului precum și orice altă taxă, penalitate, prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv.
6.8. Dacă Transportatorul părăsește locul încărcării fără a avea niciun fel de obiecțiuni și fără acordul scris al societății Romfracht SRL, iar la descărcare se observă de către Destinatar sau reprezentantul celuilalt Transportator nereguli de orice natură (cantitative, calitative, etc.), indiferent de ce fapt au fost generate: fie din modalitatea de încărcare defectuoasă, ancorare, stivuire, sau defecte de ambalare, ce puteau fi observate depunând diligențe rezonabile, precum și din stilul de condus al șoferului Transportatorului, atunci acesta din urmă vă fi obligat să plătească o penalitate egală cu valoarea integrală a transportului precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv în conformitate cu Art. 9 Al.2, respectiv 10 din Convenția CMR.
6.9. Transportatorul este răspunzător pentru pierderea, deteriorarea, sau avarierea totală sau parțială a mărfii pe toată durata transportului, adică din momentul luării în primire a mărfii până în momentul eliberării acesteia către Beneficiar. În cazul avarierii mărfii în timpul transportului, despăgubirea la care va fi obligat Transportatorul constă în suma corespunzătoare deprecierii mărfii și/ sau a ambalajelor/ recondiționării mărfii (ținând cont de prețul prevăzut în factură/ alte documente justificative ale mărfii care însoțesc transportul, iar în lipsa acestora de prețul oficial sau de prețul curent al mărfii și/ sau al ambalajelor/ ce trebuiesc înlocuite/ recondiționării mărfii), majorată cu 3%. Pe lângă această despăgubire, Transportatorul va suporta și eventualele prejudicii suferite de Beneficiar că urmare a „blocajului” creat de imposibilitatea de folosință a mărfii avariate, pentru care va face dovada. Marfa avariată este și rămâne proprietatea Beneficiarului.
6.10. În situația în care, din vina Transportatorului, apar divergențe cu clientul final, care se finalizează prin obligația Beneficiarului la plata unor taxe, penalități, sau acoperirea unor prejudicii, Transportatorul va plăti către Beneficiar penalități cel puțin egale cu toate costurile suplimentare (penalități de întârziere la încărcare/ descărcare, daune, alte costuri, etc.), .
6.11. De asemenea, Transportatorul este singurul responsabil pentru daunele produse înaintea sau după încărcarea/ descărcarea mărfii de la locul de încărcare sau de la locul de descărcare (cum ar fi, dar fără a se limita la: avarierea unor alte mijloace de transport sau utilaje, avarierea porților de acces, a cabinelor pază, etc). Transportatorul exonerează Beneficiarul de toate costurile cu repararea acestora.
6.12. În situația în care Transportatorul nu își îndeplinește obligațiile privind neutralizarea documentelor primite așa cum a fost instruit de către Beneficiar se obligă să plătească o penalitate în cuantum de 50.000 euro.
6.13. În cazul încălcării articolului 2.11 din prezentul contract, Transportatorul va suporta costul paleților lipsă plătind penalități în valoare de 15 Euro/ palet.
6.14. Beneficiarul nu va putea fi ținut responsabil de neefectuarea plății în condițiile în care Transportatorul nu prezintă documentele necesare aferente efectuării transportului.
6.15. Părțile înțeleg și sunt de acord că toate penalitățile sau daunele care decurg din nerespectarea prezentului contract precum și din neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă, așa cum au fost menționate mai sus, vor fi compensate de către Romfracht SRL cu suma ce urmează a fi plătită către Transportator, indiferent dacă suma ce urmează a fi plătită rezultă în baza unui contract anterior sau ulterior prezentului contract, sau chiar în baza prezentului contract, urmând să plătească doar diferența ce excedă acestor penalități. În acest sens, Transportatorul autorizează expres Beneficiarul să deducă valoarea penalităților sau daunelor interese calculate conform prezentelor clauze din orice sumă datorată către Transportator.
6.16. Părțile înțeleg că sarcina probei revine doar Transportatorului, conform articolului 17 Al. 1 din Convenția CMR.
6.17. Instanța competentă pentru soluționarea litigiilor izvorâte din executarea prezentului contract este instanța competentă de la sediul social al societății Romfracht SRL.
6.18. Orice refuz de furnizare a informațiilor necesare completării documentației e-Transport sau orice întârziere în comunicarea eventualelor modificări ale acestor informații, care duc la primirea de sancțiuni asupra Beneficiarului din partea autorităților competente vor duce la o penalizare a Transportatorului în cuantum egal cu întreaga contravaloare a acestor sancțiuni plus un adaos de 10%. Sumele descrise reprezintă daune interese pentru acoperirea prejudiciilor cauzate Beneficiarului. VM240610

CONDITII GENERALE de TRANSPORT Romfracht Valabile de la data de 26.04.2024 la data de 10.06.2024

1. Condiții privind încărcarea și descărcarea
1.1. Încărcarea și descărcarea mărfurilor se va face la datele, orele și locurile stabilite prin prezentul contract de transport. Transportatorul este obligat să comunice zilnic până la ora 10:00 AM (ora României), sau, la solicitarea Romfracht SRL ori de câte ori este nevoie, în scris (e-mail sau sms), poziția mijlocului de transport. De asemenea, Transportatorul are obligația de a anunța imediat, în scris, orice situație care ar conduce la neprezentarea sau prezentarea cu întârziere a mijlocului de transport la încărcare / descărcare, precum și orice dirijare a mijlocului de transport în afara rutei convenite prin contractul de transport.
1.2. Părțile convin că revocarea ofertei de transport de către Beneficiar înainte de data și ora încărcării nu atrage după sine nicio obligație de despăgubire din partea firmei Romfracht SRL.
1.3. Timpul liber la încărcare / descărcare este de 24 de ore, excepție făcând sâmbăta, duminica, și sărbătorile legale. Intervalul de 24 de ore se calculează de la datele de încărcare / descărcare menționate în contractul de transport și nu modifică termenele de prezentare la încărcare / descărcare, așa cum sunt ele prevăzute în contractul de transport. În cazul curselor care necesită efectuarea unor formalități vamale, timpul liber la încărcare / descărcare este de 48 de ore.
1.4. În cazul în care în contractul de transport se specifică clauza de “Încărcare: Complet” sau “Full Truckload”, prin aceasta se interzice completarea mijlocului de transport de către Transportator sau introducerea în mijlocul de transport a vreunor alte mărfuri decât cele menționate de Romfracht SRL ca obiect al contractului de transport.
1.5. În momentul încărcării, șoferul, în contul Transportatorului, este OBLIGAT SĂ ASISTE LA ÎNCĂRCARE și trebuie să comunice prestatorului logistic care lucrează în contul Beneficiarului, toate indicațiile necesare în vederea: repartizării echilibrate a mărfurilor pentru a asigura stabilitatea vehiculului; utilizării optime a întregii capacității utile de încărcare, cu respectarea sarcinii maxime pe axă; respectării reglementărilor în materie de siguranță a încărcăturii și a circulației.
1.6. În plus față de cele de mai sus, Transportatorul are obligația conform Art. 8 Al. 2 din convenția CMR să verifice la locul de încărcare ca marfa să corespundă cu prevederile din comanda de transport și cu documentele primite la momentul preluării mărfurilor (cantitativ, ca fel de marfă, ca integritate, etc.). Dacă se constată neconcordanțe de orice fel (cantitativ, ca fel de marfă, ca integritate, etc.), Transportatorul are obligația de a informa societatea Romfracht SRL, în scris, anterior plecării în cursă, și de a nu pleca de la locul încărcării până nu primește confirmarea Beneficiarului în scris că poate efectua transportul în noile condiții. Orice rezerve motivate ale Transportatorului referitoare la cantitatea de marfă (nr. de colete), ambalare, starea calitativă a mărfurilor și ambalajelor, sau distribuirea greutății pe axe, se vor anunța în scris către Romfracht SRL, și se vor înscrie în toate exemplarele CMR la rubrica 18, anterior plecării în cursă.
1.7. La sosirea la locul de încărcare / descărcare, conducătorul auto urmează instrucțiunile date de personalul local la poartă. Conducătorul auto va solicita semnătură de primire / predare a mărfurilor de la expeditor / destinatar precum și: ștampila expeditorului / destinatarului, și data și ora predării/ primirii (de când/până când).
2. Condiții de executare a serviciilor de transport
2.1. Mijlocul de transport (camion, camionetă, sprinter, etc.) trebuie să fie în stare perfectă de funcționare, curat, uscat si fără mirosuri. La locul încărcării se va face controlul mijlocului de transport prin sistemul în 7 puncte (peretele din față, pereți laterali, podeaua, plafonul, interiorul ușilor, exteriorul ușilor, exterior – anvelope / șasiu / parbriz / prelată). Mijlocul de transport nu are voie să se prezinte cu farurile / stopurile / parbrizul sparte sau ciobite, sau cu prelata găurită. Cauciucurile nu au voie să fie foarte uzate / tocite sau re-canelate și să nu prezinte un grad de uzură mai mult decât permite legea.
2.2. Dacă în contractul de transport se specifică faptul că se vor transporta mărfuri periculoase (ADR), mijlocul de transport trebuie să aibă echipamentul ADR complet și în termen de valabilitate, iar șoferul trebuie să aibă atestatul ADR valabil în original și instrucțiunile ADR pentru control. Șoferul este obligat ca la locul de încărcare să ceara fișele de siguranță și/sau documentele ADR corespunzătoare clasei ADR transportate. Clasa ADR este menționată în instrucțiunile de încărcare. Mijlocul de transport nu are voie să se prezinte la încărcare deținând sau transportând altă marfă incompatibilă. Marfa din industria farmaceutică, produsele destinate uzului uman, sau marfa alimentară nu se încarcă cu marfă ADR sau marfă care emana miros.
2.3. Marfa cu temperatură controlată se transportă exclusiv cu camion frigorific cu certificat FRC valabil, instalația de climatizare în stare de funcționare și cu posibilitate de imprimare la descărcare. Temperatura pe durata transportului trebuie sa fie conform instrucțiunilor de încărcare. Transportatorul este obligat să trimită termodiagrama împreună cu restul actelor pentru validarea facturii, atât pe email cat și fizic, la adresa Romfracht.
2.4. Transportatorul este obligat să efectueze transportul în condiții de siguranță, ceea ce înseamnă că marfa nu trebuie să se miște, să se rostogolească, sau să cadă, și că greutatea trebuie să fie corect distribuită pe axe. În cazul în care mijlocul de transport nu este echipat corespunzător cu chingi, covorașe antiderapante, colțare, sau alte accesorii pentru a îndeplini aceste condiții, este obligatoriu ca acesta să fie dotat suplimentar cu echipamentele necesare înainte de plecarea în cursă. Șoferul trebuie să posede echipament complet de siguranță. Transportatorul este de asemenea răspunzător de modul în care se încarcă marfa, de felul în care aceasta este fixată și asigurată în vederea efectuării transportului, și de distribuirea corectă a greutății pe axe. Dacă greutatea totală de marfă încărcată în mijlocul de transport depășește limitele legale și Transportatorul nu a făcut, anterior plecării în cursă, nicio rezervă pe toate exemplarele CMR, inclusiv pe cel care rămâne la locul de încărcare, cu privire la modul de ambalare sau încărcare al mărfii, responsabilitatea depășirii de greutate pe axe este exclusiv în sarcina Transportatorului. Vehiculele încărcate nu se vor lăsa nesupravegheate, și nu se vor parca în parcări izolate, slab iluminate, sau ne-supravegheate video. Marfa deteriorată nu se livrează fără acordul Beneficiarului.
2.5. Transportatorul trebuie să se asigure că la bordul fiecărui mijloc de transport exista minim: stingător incendiu; cutie de prim ajutor; echipament de protecție a muncii: cască de protecție; bocanci cu bombeu metalic; ochelari protecție; salopetă/ vestă avertizoare reflectorizantă; mânuși.
2.6. Pentru executarea prezentului contract de transport, Transportatorul răspunde ca de propriile sale acțiuni și omisiuni, de acțiunile și omisiunile prepușilor săi, și ale oricăror alte persoane la serviciile cărora recurge pentru executarea transportului, indiferent dacă acești prepuși sau aceste persoane acționează în exercițiul funcțiilor lor sau nu.
2.7. Pentru ca o factură de transport a Transportatorului să fie achitată la termenele stabilite, este necesar ca atât factura, cât și toate documentele justificative pentru livrarea mărfii (care pot include exemplificativ dar nu limitativ termodiagrama, avizul, scrisoarea de transport CMR cu confirmarea de primire a destinatarului mărfii, etc.), să fie primite în original de Beneficiar în termen de 7 (șapte) zile calendaristice în cazul importurilor, respectiv 14 (paisprezece) zile calendaristice în cazul exporturilor. Factura trebuie însoțită de formularul comenzii efectuate, agreat în prealabil cu Beneficiarul, semnat și stampilat. De asemenea, este obligatorie notarea numelui în clar al persoanei care semnează din partea Transportatorului.
2.8. Factura se va considera primită doar dacă primirea ei va fi confirmată de Beneficiar. În cazul în care nu sunt respectate condițiile de mai sus, factura se vă plăti într-un termen de plată dublu față de cel negociat, calculat după data îndeplinirii tuturor condițiilor menționate mai sus, fără ca Beneficiarului să i se aplice penalizări pentru întârziere la plată. Pentru calculul valorii curselor negociate în monedă străină (orice monedă în afară de RON), se va folosi cursul BNR din ziua facturării.
2.9. Transportatorul trebuie să respecte întocmai atât itinerariul planificat de către Beneficiar, cât și instrucțiunile referitoare la vămuirea mărfii la export respectiv import, așa cum sunt ele menționate în contractul de transport. Transportatorul este răspunzător pentru îndeplinirea formalităților vamale în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul mărfurilor cu vamă / proceduri vamale, acestea nu se descarcă decât după finalizarea procedurilor vamale, în caz contrar transportatorul este direct răspunzător. Transbordarea mărfurilor este interzisă, cu excepția cazului în care Romfracht își exprimă acordul în scris pentru aceasta.
2.10. Romfracht SRL poate solicita Transportatorului ca pe parcursul transportului să efectueze ”neutralizarea documentelor” (înlocuirea setului inițial de documente de transport cu un alt set sau alte două seturi de acte) la un anumit moment, iar Transportatorul se obligă să respecte cu strictețe instrucțiunile primite.
2.11. În situația în care există ”instrucțiuni speciale” privind paleții, Transportatorul trebuie să aibă grijă de paleții primiți, și se va asigura că poate să respecte clauzele speciale, respectiv: să poată returna paleții primiți, să poată face schimb de paleți, să poată preda paleții primiți, etc.
2.12. Formularul CMR care nu are trecută data încărcării, data descărcării, semnătura, și ștampila expeditorului și destinatarului transportului nu va fi acceptat și va fi refuzat împreună cu factura aferentă serviciului de transport. În situația în care formularul CMR prezintă rezerve, plata serviciului de transport se suspendă până la soluționarea acestora. Factura de transport trebuie completată corect din punct de vedere fiscal, ținând seama de datele furnizate prin contractul de transport, în caz contrar factura va fi refuzată la plată și returnată emitentului.
2.13. În cazul în care carnetul TIR este necesar și nu se deschide la locul de încărcare, șoferul va solicita o chitanță, sau o copie ștampilată de vama de la care s-a deschis Carnetul TIR, care să confirme predarea documentului de export (T1, EX-1, etc. ). Această confirmare va însoți CMR-ul și factura de transport, pe care ni le veți trimite pentru plata transportului.
3. Condiții legale de executare a serviciilor de transport
3.1. Pentru efectuarea transportului este obligatorie existența asigurării CMR pentru marfa transportată, în valoare de: minim 100.000 Euro pentru mijloace de transport de peste 7,5 tone; minim 50.000 Euro pentru mijloace de transport între 3,5 tone și 7,5 tone; minim 25.000 Euro pentru mijloace de transport de sub 3,5 tone. Asigurarea pentru marfa transportată trebuie să fie valabil încheiată pentru tipul de transport ce urmează a fi efectuat (asigurare CMR RO-RO, asigurare CMR RO-EXTERN, asigurare CMR EXTERN-EXTERN), și să aibă prețul achitat integral. În cazul în care Transportatorul deține asigurare cu plata în rate, acesta garantează că vă achita la termenele stabilite ratele aferente asigurării.
3.2. Dacă se încarcă pe, descarcă pe, sau tranzitează teritoriul Germaniei, Transportatorul este obligat ca, începând cu 01.01.2015, să acționeze în conformitate cu prevederile Legii salariului minim (”Mindestlohngesetz”, pe scurt ”MiLoG”), și este obligat ca, la cerere, să pună gratuit la dispoziție documentele doveditoare necesare. Nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate atrage răspunderea Transportatorului, acesta suportând eventualele sancțiuni primite din partea autorităților germane.
3.3. Daca se încarcă pe, descarcă pe, sau tranzitează teritoriul Franței, Transportatorul este obligat ca, începând cu 01.07.2016, să acționeze în conformitate cu prevederile Legii salariului minim (legea Macron), și este obligat ca, la cerere, să pună gratuit la dispoziție documentele doveditoare necesare. Nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate atrage răspunderea Transportatorului, acesta suportând eventualele sancțiuni primite din partea autorităților franceze.
4. Acceptarea comenzii de transport
4.1. Prezenta comandă de transport reprezintă o ofertă de prestări și plată a unor servicii de transport efectuate în favoarea Beneficiarului în temeiul articolului 1188 din Codul Civil Român. Oferta se consideră acceptată dacă, în conformitate cu articolele 1196 respectiv 1197 din Codul Civil Român, Transportatorul returnează, în termen de o oră de la primirea acesteia pe e-mail, în mod fizic sau electronic, un exemplar semnat și stampilat, dacă nu refuză expres în scris în termen de o oră de la primirea pe e-mail efectuarea serviciilor, sau dacă – fără a accepta expres în scris sau a semna oferta de prestări și plată a serviciilor de transport – execută voluntar cel puțin unul dintre serviciile respective, sau trimite mijlocul de transport la încărcare.
4.2. Clauzele acestui contract de transport nu sunt negociabile și nu pot fi modificate. Confirmarea comenzii sau lipsa refuzului de către Transportator reprezintă, in condițiile articolului precedent, acceptarea expresă a tuturor clauzelor stipulate în prezentul contract de transport. De asemenea, Transportatorul declară că acceptă expres clauzele de la capitolul privind Răspunderea părților în conformitate cu articolul 1203 din Codul Civil Român.
5. Obligația de neconcurență
5.1. Obligația de Neconcurență Față de Angajații Beneficiarului include, printre altele, obligația Transportatorului de a nu formula oferte de angajare angajaților Beneficiarului și de a nu angaja pe oricare din angajații Beneficiarului timp de 12 luni de la semnarea prezentului Contract, sub sancțiunea plății unei sume de 25.000 (douăzeci și cinci mii) Euro pentru fiecare caz de încălcare a oricărui element al prezentei clauze.
5.2. Obligația de Neconcurență Față de Partenerii Beneficiarului include, printre altele, obligația Transportatorului de a nu contacta și de a nu face niciun fel de acte de concurență în raport cu Partenerii Beneficiarului a căror identitate sau date de identificare sunt dezvăluite în urma derulării prezentului contract și de a nu interveni fraudulos, fără instrucțiuni scrise din partea Beneficiarului, în relațiile comerciale dintre Beneficiar și Partenerii săi timp de 12 luni de la semnarea prezentului Contract, sub sancțiunea plății unei sume egale cu suma valorilor ultimelor 10 (zece) comenzi pentru fiecare caz de încălcare a oricărui element al prezentei clauze. Dacă Transportatorul a efectuat pentru Beneficiar sub 10 (zece) comenzi, sancțiunea va fi egală cu de zece ori media aritmetică a valorilor tuturor comenzilor.
5.3. În scopul acestui Contract, prin Parteneri se înțeleg exportatorul, importatorul, încărcătorul, expeditorul, clientul, destinatarul, beneficiarul transportului, sau societatea menționată pe comanda de transport ca fiind cea de la care se încarcă sau se descarcă marfa ce face obiectul transportului.

5.4. Sumele descrise mai sus reprezintă daune interese pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de nerespectarea oricărei Obligații de Neconcurență descrisă în prezentul Contract.
5.5. Valorile daunelor interese descrise mai sus sunt stabilite convențional de Părți conform art. 1538 Cod Civil (clauză penală).
5.6. Nu se consideră încălcare a prezentei clauze de neconcurență atunci când, după încetarea prezentului Contract, Transportatorul continuă să lucreze cu Partenerul Beneficiarului, dacă Transportatorul dovedește că a efectuat servicii de transport pentru acesta și anterior încheierii și executării prezentului Contract (sau a altui Contract încheiat cu Romfracht SRL).
5.7. Obligațiile de Neconcurență sunt esențiale pentru Beneficiar pentru încheierea acestui Contract și sunt valabile pe întreg teritoriul României și în oricare alt teritoriu unde activează Partenerii Beneficiarului, pentru deservirea comenzilor cărora s-au folosit serviciile de transport.
5.8. Drepturile și măsurile reparatorii aflate la dispoziția Beneficiarului în baza prezentei clauze nu exclud orice drepturi și masuri reparatorii prevăzute de lege sau de celelalte articole ale prezentului Contract.
6. Răspunderea Părților
6.1. Nerespectarea de către Transportator a obligațiilor privind încărcarea, neprezentarea sau întârzierea acestuia la încărcare și/ sau descărcare la data și ora stabilite prin prezentul contract de transport, atrage obligația de plată de către Transportator a unei penalități în valoare de 100 Euro/zi mijloc de transport mare (peste 7,5 tone), 75 Euro/zi mijloc de transport mic (3,5 – 7,5 tone inclusiv), și 50 Euro/zi pentru mijloace de transport de până la 3,5 tone.
6.2. În cazul în care, în urma verificării condițiilor tehnice ale mijlocului de transport, Beneficiarul sau Clientul (Expeditorul) refuză încărcarea mijlocului de transport din cauza stării tehnice, igienice, sau ca neconformitate la sistemul de verificare în 7 puncte, Transportatul vă plăti o penalitate egală cu dublul valorii integrale a transportului, justificată de necesitatea contractării unui alt Transportator pentru același transport. Este asimilată încălcării obligației de mai sus și penalizată identic lipsa atestatelor necesare efectuării unor anume categorii de transporturi, atât pentru mijlocul de transport cât și pentru șofer.
6.3. Încredințarea prezentului contract de transport (subcontractarea) către un alt transportator sau casă de expediție, fără acordul scris al societății Romfracht SRL, este strict interzisă. Nerespectarea acestei condiții atrage obligația Transportatorului la plata de penalități egale cu valoarea integrală a prețului de transport agreat, plus suma de 5.000 Euro cu titlul de daune.
6.4. Este asimilată faptelor de mai sus și nerespectarea itinerariului stipulat în comandă, sau nerespectarea prevederilor legale și a instrucțiunilor primite de la Beneficiar privind vămuirea mărfii la export/ import, care atrag obligația Transportatorului de plată a penalităților de mai sus (5.000 Euro) precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să o sufere din acest motiv.
6.5. Reținerea mijlocului de transport la încărcare, respectiv descărcare, peste 24 de ore de către terțe părți autorizate în acest sens de prevederi legale sau contractuale trebuie anunțată în scris către Romfracht SRL imediat ce reținerea a survenit, și atrage după sine dreptul Transportatorului la despăgubiri în valoare de 100 Euro/zi mijloc de transport mare (peste 7,5 tone), 75 Euro/zi mijloc de transport mic (3,5 – 7,5 tone inclusiv), și 50 Euro/zi pentru mijloace de transport de până la 3,5 tone.
6.6. Nerespectarea obligației Transportatorului de a transporta doar mărfurile Beneficiarului conform prevederilor “Încărcare: Complet” sau “Full Truckload”, atrage după sine obligația Transportatorului de plată a unei penalități egale cu valoarea integrală a transportului, precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv.
6.7. Este asimilată acestei situații și prezentarea la locul de încărcare cu mai puțin spațiu în mijlocul de transport decât cel agreat prin contractul de transport, sau prezentarea la locul de încărcare cu un spațiu impropriu încărcării mărfii, care va atrage de asemenea obligația Transportatorului de plată a unei penalități egale cu valoarea integrală a transportului precum și orice altă taxă, penalitate, prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv.
6.8. Dacă Transportatorul părăsește locul încărcării fără a avea niciun fel de obiecțiuni și fără acordul scris al societății Romfracht SRL, iar la descărcare se observă de către Destinatar sau reprezentantul celuilalt Transportator nereguli de orice natură (cantitative, calitative, etc.), indiferent de ce fapt au fost generate: fie din modalitatea de încărcare defectuoasă, ancorare, stivuire, sau defecte de ambalare, ce puteau fi observate depunând diligențe rezonabile, precum și din stilul de condus al șoferului Transportatorului, atunci acesta din urmă vă fi obligat să plătească o penalitate egală cu valoarea integrală a transportului precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv în conformitate cu Art. 9 Al.2, respectiv 10 din Convenția CMR.
6.9. Transportatorul este răspunzător pentru pierderea, deteriorarea, sau avarierea totală sau parțială a mărfii pe toată durata transportului, adică din momentul luării în primire a mărfii până în momentul eliberării acesteia către Beneficiar. În cazul avarierii mărfii în timpul transportului, despăgubirea la care va fi obligat Transportatorul constă în suma corespunzătoare deprecierii mărfii și/ sau a ambalajelor/ recondiționării mărfii (ținând cont de prețul prevăzut în factură/ alte documente justificative ale mărfii care însoțesc transportul, iar în lipsa acestora de prețul oficial sau de prețul curent al mărfii și/ sau al ambalajelor/ ce trebuiesc înlocuite/ recondiționării mărfii), majorată cu 3%. Pe lângă această despăgubire, Transportatorul va suporta și eventualele prejudicii suferite de Beneficiar că urmare a „blocajului” creat de imposibilitatea de folosință a mărfii avariate, pentru care va face dovada. Marfa avariată este și rămâne proprietatea Beneficiarului.
6.10. În situația în care, din vina Transportatorului, apar divergențe cu clientul final, care se finalizează prin obligația Beneficiarului la plata unor taxe, penalități, sau acoperirea unor prejudicii, Transportatorul va plăti către Beneficiar penalități cel puțin egale cu toate costurile suplimentare (penalități de întârziere la încărcare/ descărcare, daune, alte costuri, etc.), .
6.11. De asemenea, Transportatorul este singurul responsabil pentru daunele produse înaintea sau după încărcarea/ descărcarea mărfii de la locul de încărcare sau de la locul de descărcare (cum ar fi, dar fără a se limita la: avarierea unor alte mijloace de transport sau utilaje, avarierea porților de acces, a cabinelor pază, etc). Transportatorul exonerează Beneficiarul de toate costurile cu repararea acestora.
6.12. În situația în care Transportatorul nu își îndeplinește obligațiile privind neutralizarea documentelor primite așa cum a fost instruit de către Beneficiar se obligă să plătească o penalitate în cuantum de 50.000 euro.
6.13. În cazul încălcării articolului 2.11 din prezentul contract, Transportatorul va suporta costul paleților lipsă plătind penalități în valoare de 15 Euro/ palet.
6.14. Beneficiarul nu va putea fi ținut responsabil de neefectuarea plății în condițiile în care Transportatorul nu prezintă documentele necesare aferente efectuării transportului.
6.15. Părțile înțeleg și sunt de acord că toate penalitățile sau daunele care decurg din nerespectarea prezentului contract precum și din neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă, așa cum au fost menționate mai sus, vor fi compensate de către Romfracht SRL cu suma ce urmează a fi plătită către Transportator, indiferent dacă suma ce urmează a fi plătită rezultă în baza unui contract anterior sau ulterior prezentului contract, sau chiar în baza prezentului contract, urmând să plătească doar diferența ce excedă acestor penalități. În acest sens, Transportatorul autorizează expres Beneficiarul să deducă valoarea penalităților sau daunelor interese calculate conform prezentelor clauze din orice sumă datorată către Transportator.
6.16. Părțile înțeleg că sarcina probei revine doar Transportatorului, conform articolului 17 Al. 1 din Convenția CMR.
6.17. Instanța competentă pentru soluționarea litigiilor izvorâte din executarea prezentului contract este instanța competentă de la sediul social al societății Romfracht SRL. VM240426

 

CONDITII GENERALE de TRANSPORT Romfracht Valabile de la data de 04.12.2023 la data de 26.04.2024
Condiții privind încărcarea și descărcarea

1. Încărcarea și descărcarea mărfurilor se va face la datele, orele și locurile stabilite prin contractul de transport. Transportatorul este obligat să comunice zilnic până la ora 10:00 (ora României), sau, la solicitarea Romfracht SRL ori de câte ori este nevoie, în scris (e-mail sau sms), poziția mijlocului de transport. De asemenea, Transportatorul are obligația de a anunța imediat, în scris, orice situație care ar conduce la neprezentarea sau prezentarea cu întârziere a mijlocului de transport la încărcare / descărcare, precum și orice dirijare a mijlocului de transport în afara rutei convenite prin contractul de transport.
2. Părțile convin că revocarea ofertei de transport de către Beneficiar înainte de data și ora încărcării nu atrage după sine nicio obligație de despăgubire din partea firmei Romfracht SRL.
3. Timpul liber la încărcare / descărcare este de 24 de ore, excepție făcând sâmbăta, duminica, și sărbătorile legale. Intervalul de 24 de ore se calculează de la datele de încărcare / descărcare menționate în contractul de transport și nu modifică termenele de prezentare la încărcare / descărcare, așa cum sunt ele prevăzute în contractul de transport. În cazul curselor care necesită efectuarea unor formalități vamale, timpul liber la încărcare / descărcare este de 48 de ore.
4. În cazul în care în contractul de transport se specifică clauza de “Încărcare: Complet” sau “Full Truckload”, prin aceasta se interzice completarea mijlocului de transport de către transportator sau introducerea în mijlocul de transport a vreunor alte mărfuri decât cele menționate de Romfracht SRL ca obiect al contractului de transport.
5. În momentul încărcării, șoferul, în contul Transportatorului, este obligat să asiste la încărcare și trebuie să comunice prestatorului logistic care lucrează în contul Beneficiarului, toate indicațiile necesare în vederea: repartizării echilibrate a mărfurilor pentru a asigura stabilitatea vehiculului; utilizării optime a întregii capacității utile de încărcare, cu respectarea sarcinii maxime pe axă; respectării reglementărilor în materie de siguranță a încărcăturii și a circulației.
6. În plus față de cele de mai sus, Transportatorul are obligația conform Art. 8 Al. 2 din convenția CMR să verifice la locul de încărcare ca marfa să corespundă cu prevederile din comanda de transport și cu documentele primite la momentul preluării mărfurilor (cantitativ, ca fel de marfă, ca integritate, etc.). Dacă se constată neconcordanțe de orice fel (cantitativ, ca fel de marfă, ca integritate, etc.), transportatorul are obligația de a informa societatea Romfracht SRL, în scris, anterior plecării în cursă, și de a nu pleca de la locul încărcării până nu primește confirmarea Beneficiarului în scris că poate efectua transportul în noile condiții. Orice rezerve motivate ale transportatorului referitoare la cantitatea de marfă (nr. de colete), ambalare, starea calitativă a mărfurilor și ambalajelor, sau distribuirea greutății pe axe, se vor anunța în scris către Romfracht SRL, și se vor înscrie în toate exemplarele CMR la rubrica 18, anterior plecării în cursă.
7. La sosirea la locul de încărcare / descărcare, conducătorul auto urmează instrucțiunile date de personalul local la poartă. Conducătorul auto va solicita semnătură de primire / predare a mărfurilor de la expeditor / destinatar precum și: ștampila expeditorului / destinatarului, și data și ora predării/ primirii (de când/până când).

Condiții de executare a serviciilor de transport

8. Mijlocul de transport (camion, camionetă, sprinter) trebuie să fie în stare perfectă de funcționare și cu o igienă corespunzătoare. La locul încărcării se va face controlul mijlocului de transport prin sistemul în 7 puncte (peretele din față, pereți laterali, podeaua, plafonul, interiorul ușilor, exteriorul ușilor, exterior – anvelope / șasiu / parbriz / prelată). Mijlocul de transport nu are voie să se prezinte cu farurile / stopurile / parbrizul sparte sau ciobite, sau cu prelata găurită. Cauciucurile nu au voie să fie foarte uzate / tocite sau re-canelate și să nu prezinte un grad de uzură mai mult decât permite legea.
9. Dacă în contractul de transport se specifică faptul că se vor transporta mărfuri periculoase (ADR), mijlocul de transport trebuie să aibă echipamentul ADR complet și în termen de valabilitate, iar șoferul trebuie să aibă atestatul ADR valabil în original și instrucțiunile ADR pentru control. Mijlocul de transport nu are voie să se prezinte la încărcare deținând sau transportând altă marfă de tip alimentar sau marfă ADR incompatibilă.
10. Transportatorul este obligat să efectueze transportul în condiții de siguranță, ceea ce înseamnă că marfa nu trebuie să se miște, să se rostogolească, sau să cadă, și că greutatea trebuie să fie corect distribuită pe axe. În cazul în care mijlocul de transport nu este echipat corespunzător cu chingi, benzi antiderapante, sau alte accesorii pentru a îndeplini aceste condiții, este obligatoriu ca acesta să fie dotat suplimentar cu echipamentele necesare înainte de plecarea în cursă. Transportatorul este de asemenea răspunzător de modul în care se încarcă marfa, de felul în care aceasta este fixată și asigurată în vederea efectuării transportului, și de distribuirea corectă a greutății pe axe. Dacă greutatea totală de marfă încărcată în mijlocul de transport depășește limitele legale și Transportatorul nu a făcut, anterior plecării în cursă, nicio rezervă pe toate exemplarele CMR, inclusiv pe cel care rămâne la locul de încărcare, cu privire la modul de ambalare sau încărcare al mărfii, responsabilitatea depășirii de greutate pe axe este exclusiv în sarcina Transportatorului. Vehiculele încărcate nu se vor lăsa nesupravegheate, și nu se vor parca în parcări izolate, slab iluminate, sau ne-supravegheate video.
11. Transportatorul trebuie să se asigure că la bordul fiecărui mijloc de transport exista minim: stingător incendiu; cutie de prim ajutor; echipament de protecție a muncii: cască de protecție; bocanci cu bombeu metalic; ochelari protecție; salopetă/ vestă avertizoare reflectorizantă; mânuși.
12. Pentru executarea prezentului contract de transport, Transportatorul răspunde ca de propriile sale acțiuni și omisiuni, de acțiunile și omisiunile prepușilor săi, și ale oricăror alte persoane la serviciile cărora recurge pentru executarea transportului, indiferent dacă acești prepuși sau aceste persoane acționează în exercițiul funcțiilor lor sau nu.
13. Pentru ca o factura de transport a Transportatorului să fie achitată la termenele stabilite, este necesar ca atât factura, cât și toate documentele justificative pentru livrarea mărfii (care pot include exemplificativ dar nu limitativ termodiagrama, avizul, scrisoarea de transport CMR cu confirmarea de primire a destinatarului mărfii, etc.), să fie primite în original de Beneficiar în termen de 7 (șapte) zile calendaristice în cazul importurilor, respectiv 14 (paisprezece) zile calendaristice în cazul exporturilor. Factura trebuie însoțită de formularul comenzii efectuate, agreat în prealabil cu Beneficiarul, semnat și stampilat. De asemenea, este obligatorie notarea numelui în clar al persoanei care semnează din partea Transportatorului.
14. Factura se va considera primită doar dacă primirea ei va fi confirmată de Beneficiar. În cazul în care nu sunt respectate condițiile de mai sus, factura se vă plăti într-un termen de plată dublu față de cel negociat, calculat după data îndeplinirii tuturor condițiilor menționate mai sus, fără ca Beneficiarului să i se aplice penalizări pentru întârziere la plată. Pentru calculul valorii curselor negociate în monedă străină, se va folosi cursul BNR din ziua facturării.
15. Transportatorul trebuie să respecte întocmai atât itinerariul planificat de către Beneficiar, cât și instrucțiunile referitoare la vămuirea mărfii la export respectiv import, așa cum sunt ele menționate în contractul de transport. Transportatorul este răspunzător pentru îndeplinirea formalităților vamale în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul mărfurilor cu vamă / proceduri vamale, acestea nu se descarcă decât după finalizarea procedurilor vamale, în caz contrar transportatorul este direct răspunzător. Transbordarea mărfurilor este interzisă, cu excepția cazului în care Romfracht își exprimă acordul în scris pentru aceasta.
16. Romfracht SRL poate solicita Transportatorului ca pe parcursul transportului să efectueze ”neutralizarea documentelor” (înlocuirea setului inițial de documente de transport cu un alt set sau alte două seturi de acte) la un anumit moment, iar Transportatorul se obligă să respecte cu strictețe instrucțiunile primite.
17. În situația în care există ”instrucțiuni speciale” privind paleții, Transportatorul trebuie să aibă grijă de paleții primiți, și se va asigura că poate să respecte clauzele speciale, respectiv: să poată returna paleții primiți, să poată face schimb de paleți, să poată preda paleții primiți, etc.
18. Formularul CMR care nu are trecută data încărcării, data descărcării, semnătura, și ștampila expeditorului și destinatarului transportului nu va fi acceptat și va fi refuzat împreună cu factura aferentă serviciului de transport. În situația în care formularul CMR prezintă rezerve, plata serviciului de transport se suspendă până la soluționarea acestora. Factura de transport trebuie completată corect din punct de vedere fiscal, ținând seama de datele furnizate prin contractul de transport, în caz contrar factura va fi refuzată la plată și returnată emitentului.
19. În cazul în care carnetul TIR este necesar și nu se deschide la locul de încărcare, șoferul va solicita o chitanță, sau o copie ștampilată de vama de la care s-a deschis Carnetul TIR, care să confirme predarea documentului de export (T1, EX-1, etc. ). Această confirmare va însoți CMR-ul și factura de transport, pe care ni le veți trimite pentru plata transportului.
20. Protecția clientului sau neutralitatea totală sunt parte integrantă și esențială a acestui contract de transport, iar transportatorul se obligă astfel față de Romfracht SRL ca pentru o perioadă de 2 ani calendaristici de la semnarea contractului de transport să nu contacteze direct sau prin prepuși partenerii Romfracht SRL a căror identitate sau date de identificare sunt dezvăluite în urma derulării prezentului contract (denumită în continuare “neutralitate”). Prin parteneri se înțeleg exportatorul, importatorul, încărcătorul, expeditorul, clientul, destinatarul, beneficiarul transportului, sau societatea menționată pe comanda de transport ca fiind cea de la care se încarcă sau se descarcă marfa ce face obiectul transportului.

Condiții legale de executare a serviciilor de transport

21. Pentru efectuarea transportului este obligatorie existența asigurării CMR pentru marfa transportată, în valoare de: minim 100.000 Euro pentru camioane de peste 7,5 tone; minim 50.000 Euro pentru camionete între 3,5 tone și 7,5 tone; minim 25.000 Euro pentru sprintere. Asigurarea pentru marfa transportată trebuie să fie valabil încheiată pentru tipul de transport ce urmează a fi efectuat (asigurare CMR RO-RO, asigurare CMR RO-EXTERN, asigurare CMR EXTERN-EXTERN), și să aibă prețul achitat integral. În cazul în care Transportatorul deține asigurare cu plata în rate, acesta garantează că vă achita la termenele stabilite ratele aferente asigurării.
22. Dacă se încarcă pe, descarcă pe, sau tranzitează teritoriul Germaniei, Transportatorul este obligat ca, începând cu 01.01.2015, să acționeze în conformitate cu prevederile Legii salariului minim (”Mindestlohngesetz”, pe scurt ”MiLoG”), și este obligat ca, la cerere, să pună gratuit la dispoziție documentele doveditoare necesare. Nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate atrage răspunderea Transportatorului, acesta suportând eventualele sancțiuni primite din partea autorităților germane.
23. Daca se încarcă pe, descarcă pe, sau tranzitează teritoriul Franței, Transportatorul este obligat ca, începând cu 01.07.2016, să acționeze în conformitate cu prevederile Legii salariului minim (legea Macron), și este obligat ca, la cerere, să pună gratuit la dispoziție documentele doveditoare necesare. Nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate atrage răspunderea Transportatorului, acesta suportând eventualele sancțiuni primite din partea autorităților franceze.

Acceptarea comenzii de transport

24. Prezenta comandă de transport reprezintă o ofertă de prestări și plată a unor servicii de transport efectuate în favoarea Beneficiarului în temeiul articolului 1188 din Codul Civil Român. Oferta se consideră acceptată dacă, în conformitate cu articolele 1196 respectiv 1197 din Codul Civil Român, Transportatorul returnează, în termen de o oră de la primirea acesteia pe e-mail, în mod fizic sau electronic, un exemplar semnat și stampilat, dacă nu refuză expres în scris în termen de o oră de la primirea pe e-mail efectuarea serviciilor, sau dacă – fără a accepta expres în scris sau a semna oferta de prestări și plată a serviciilor de transport – execută voluntar unul sau toate serviciile respective, sau trimite mijlocul de transport la încărcare.
25. Clauzele acestui contract de transport nu sunt negociabile și nu pot fi modificate. Confirmarea comenzii sau lipsa refuzului de către transportator reprezintă, in condițiile articolului precedent, acceptarea expresă a tuturor clauzelor stipulate în prezentul contract de transport. De asemenea, Transportatorul declară că acceptă expres clauzele de la capitolul privind Răspunderea părților în conformitate cu articolul 1203 din Codul Civil Român.

Răspunderea părților

26. Nerespectarea de către Transportator a obligațiilor privind încărcarea, neprezentarea sau întârzierea acestuia la încărcare și/ sau descărcare la data și ora stabilite prin prezentul contract de transport, atrage obligația de plată de către Transportator a unei penalități în valoare de 100 Euro/zi camion mare (peste 7,5 tone), 75 Euro/zi camionetă (3,5 – 7,5 tone inclusiv), și 50 Euro/zi sprintere (până la 3,5 tone).
27. În cazul în care, în urma verificării condițiilor tehnice ale mijlocului de transport, Beneficiarul sau Clientul (Expeditorul) refuză încărcarea mijlocului de transport din cauza stării tehnice, igienice, sau ca neconformitate la sistemul de verificare în 7 puncte, Transportatul vă plăti o penalitate egală cu dublul valorii integrale a transportului, justificată de necesitatea contractării unui alt transportator pentru același transport. Este asimilată încălcării obligației de mai sus și penalizată identic lipsa atestatelor necesare efectuării unor anume categorii de transporturi, atât pentru mijlocul de transport cât și pentru șofer.
28. Încredințarea prezentului contract de transport (subcontractarea) către un alt transportator sau casă de expediție, fără acordul scris al societății Romfracht SRL, este strict interzisă. Nerespectarea acestei condiții atrage obligația Transportatorului la plata de penalități egale cu valoarea integrală a prețului de transport agreat, plus suma de 5.000 Euro cu titlul de daune.
29. Este asimilată faptelor de mai sus și nerespectarea itinerariului stipulat în comandă, sau nerespectarea prevederilor legale și a instrucțiunilor primite de la Beneficiar privind vămuirea mărfii la export/ import, care atrag obligația Transportatorului de plată a penalităților de mai sus (5.000 Euro) precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să o sufere din acest motiv.
30. Reținerea mijlocului de transport la încărcare, respectiv descărcare, peste 24 de ore de către terțe părți autorizate în acest sens de prevederi legale sau contractuale trebuie anunțată în scris către Romfracht SRL imediat ce reținerea a survenit, și atrage după sine dreptul transportatorului la despăgubiri în valoare de 100 Euro/zi camion mare (peste 7,5 tone), 75 Euro/zi camionetă (3,5 – 7,5 tone inclusiv), și 50 Euro/zi sprintere (până la 3,5 tone).
31. Nerespectarea obligației Transportatorului de a transporta doar mărfurile beneficiarului conform prevederilor “Încărcare: Complet” sau “Full Truckload”, atrage după sine obligația transportatorului de plată a unei penalități egale cu valoarea integrală a transportului, precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv.
32. Este asimilată acestei situații și prezentarea la locul de încărcare cu mai puțin spațiu în mijlocul de transport decât cel agreat prin contractul de transport, sau prezentarea la locul de încărcare cu un spațiu impropriu încărcării mărfii, care va atrage de asemenea obligația Transportatorului de plată a unei penalități egale cu valoarea integrală a transportului precum și orice altă taxă, penalitate, prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv.
33. Dacă Transportatorul părăsește locul încărcării fără a avea niciun fel de obiecțiuni și fără acordul scris al societății Romfracht SRL, iar la descărcare se observă de către Destinatar sau reprezentantul celuilalt Transportator nereguli de orice natură (cantitative, calitative, etc.), indiferent de ce fapt au fost generate: fie din modalitatea de încărcare defectuoasă, ancorare, stivuire, sau defecte de ambalare, ce puteau fi observate depunând diligențe rezonabile, precum și din stilul de condus al șoferului Transportatorului, atunci acesta din urmă vă fi obligat să plătească o penalitate egală cu valoarea integrală a transportului precum și orice altă taxă, penalitate, sau prejudiciu pe care Beneficiarul ar putea să îl sufere din acest motiv în conformitate cu Art. 9 Al.2, respectiv 10 din Convenția CMR.
34. Transportatorul este răspunzător pentru pierderea, deteriorarea, sau avarierea totală sau parțială a mărfii pe toată durata transportului, adică din momentul luării în primire a mărfii până în momentul eliberării acesteia către Beneficiar. În cazul avarierii mărfii în timpul transportului, despăgubirea la care va fi obligat Transportatorul constă în suma corespunzătoare deprecierii mărfii și/ sau a ambalajelor/ recondiționării mărfii (ținând cont de prețul prevăzut în factură/ alte documente justificative ale mărfii care însoțesc transportul, iar în lipsa acestora de prețul oficial sau de prețul curent al mărfii și/ sau al ambalajelor/ ce trebuiesc înlocuite/ recondiționării mărfii), majorată cu 3%. Pe lângă această despăgubire, Transportatorul va suporta și eventualele prejudicii suferite de Beneficiar că urmare a „blocajului” creat de imposibilitatea de folosință a mărfii avariate, pentru care va face dovada. Marfa avariată este și rămâne proprietatea Beneficiarului.
35. Încălcarea clauzei de neutralitate îndreptățește Romfracht SRL la a solicita o penalitate în valoare de 100.000 (una sută mii) Euro pentru fiecare abatere. Nu se consideră încălcare a prezentei clauze de neutralitate atunci când, după încetarea prezentului contract, Transportatorul continuă să lucreze cu exportatorul, importatorul, expeditorul, clientul, destinatarul, sau beneficiarul vreunui transport efectuat în baza prezentului contract, dacă Transportatorul dovedește că a efectuat servicii de transport pentru acesta și anterior încheierii și executării prezentului contract (sau a altui contract încheiat cu Romfracht SRL).
36. În situația în care, din vina Transportatorului, apar divergențe cu clientul final care se finalizează prin obligația Beneficiarului la plata unor taxe, penalități, sau acoperirea unor prejudicii, Transportatorul vă plăti către Beneficiar penalitățile egale cu toate costurile suplimentare (penalități de întârziere la încărcare/ descărcare, daune, alte costuri, etc.).
37. De asemenea, Transportatorul este singurul responsabil pentru daunele produse înaintea sau după încărcarea/ descărcarea mărfii de la locul de încărcare sau de la locul de descărcare (cum ar fi, dar fără a se limita la: avarierea unor alte mijloace de transport sau utilaje, avarierea porților de acces, a cabinelor pază, etc). Transportatorul exonerează Beneficiarul de toate costurile cu repararea acestora.
38. În situația în care Transportatorul nu își îndeplinește obligațiile privind neutralizarea documentelor primite așa cum a fost instruit de către Beneficiar se obligă să plătească o penalitate în cuantum de 50.000 euro.
39. În cazul încălcării articolului 17 din prezentul contract, Transportatorul va suporta costul paleților lipsă plătind penalități în valoare de 15 Euro/ palet.
40. Beneficiarul nu va putea fi ținut responsabil de neefectuarea plății în condițiile în care Transportatorul nu prezintă documentele necesare aferente efectuării transportului.
41. Părțile înțeleg și sunt de acord că toate penalitățile sau daunele care decurg din nerespectarea prezentului contract precum și din neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă, așa cum au fost menționate mai sus, vor fi compensate de către Romfracht SRL cu suma ce urmează a fi plătită către Transportator, indiferent dacă suma ce urmează a fi plătită rezultă în baza unui contract anterior sau ulterior prezentului contract, sau chiar în baza prezentului contract, urmând să plătească doar diferența ce excedă acestor penalități.
42. Părțile înțeleg că sarcina probei revine doar Transportatorului, conform articolului 17 Al. 1 din Convenția CMR.
43. Instanța competentă pentru soluționarea litigiilor izvorâte din executarea prezentului contract este instanța competentă de la sediul social al societății Romfracht SRL. VM231204

We use cookies to give you the best experience. Cookie Policy