Article published in Revista Construcțiilor – No. 164, November 2019
Nu au trecut nici 100 de ani – din 1927 – de când, in California (SUA), s-a inregistrat brevetul de invenţie care atesta realizarea conductelor din beton armate cu fibre din oţel. A fost o perioadă in care fibrele pentru armarea betonului şi-au imbunătăţit calitătile, s-au diversificat, alături de fibrele din oțel apărând și cele din polipropilenă. Dar mai ales, şi-au extins domeniile de utilizare.
Astăzi specialiştii din construcţii ştiu că betonul armat cu fibre nu poate înlocui în totalitate betonul armat obişnuit. in acelaşi timp, este un fapt demonstrat deja că sunt domenii în care betonul armat cu fibre şi-a căştigat deja locul său, oferind importante avantaje economice şi constructive.
Pentru armarea pardoselilor, de pildă, fibrele sunt din ce în ce mai folosite deoarece asigură controlul procesului de fisurare şi creşterea rezistenţei la impact, la şocuri, şi la variaţiile de temperatură.
De remarcat, totodată, că fibrele încep să fie folosite din ce în ce mai mult la producerea prefabricatelor, iar una dintre societăţile cunoscute care foloseşte in mod curent fibrele fabricate la ROMFRACHT pentru armarea prefabricatelor este SW Umwelttechnik.
Ceea ce trebuie să cunoască cei ce folosesc sau ar putea să folosească, in viitor, fibrele pentru armarea betoanelor este că noi, ROMFRACHT, prin investiţii importante în cercetarea şi în modernizarea procesului tehnologic, putem asigura in prezent, atăt pentru piaţa internă cât şi pentru export, toată gama de fibre pentru armarea betoanelor.
În plus, ROMFRACHT, fiind o societate specializată in domeniul fibrelor pentru armarea betoanelor, nu vinde doar fibre, ci şi intreaga tehnologie pentru utilizarea lor, oferind informaţii atăt despre calculul de dozaj, cât şi despre modul de punere în operă, aspecte care sunt deosebit de importante pentru reuşita unei asemenea operaţiuni. Iar la câteva elemente extrem de importante privind punerea în operă a fibrelor la armarea betoanelor mă voi referi in continuare.
Astfel,
• Fibrele structurale – RoFero: sunt fibre ce armează dispers, atăt în aplicaţii gen pardoseli industriale, cât şi în prefabricate. Cheia reuşitei este dozajul, precum şi respectarea modului de punere în operă. Este important de ştiut că lungimea fibrei se coroborează cu dimensiunea agregatelor.
Lungime fibră = minimum 2 x diametrul agregatelor (lungimea maximă de referintă fiind 54 mm, pentru a asigura o dispersie bună in beton. Exemplu: la diametrul agregatelor intre 0-16 mm, lungimea fibrei trebuie să fie de minimum 32 mm).
Pentru a ușura luarea unei decizii și a standardiza, oarecum, tipologia fibrei, noi venim în intămpinarea constructorilor cu două lungimi standard pentru betoane, RoFero 38, pentru agregate pănă in 16 mm și RoFero 54, pentru agregate peste 16 mm.
Ambalarea fibrelor facilitează respectarea dozajelor. Punga de 500 grame, de pildă, ajută să fie căt mai precis dozajul pentru un metru cub de beton (de exemplu, dacă dozajul necesar este de 2,5 kg/m cub beton, atunci sunt necesare 5 pungi RoFero).
• Fibrele pentru şape și suprabetonări – RoNet: sunt fibre de clasă medie pentru armarea dispersă a șapelor și betoanelor. Este o fibră ce are comportament excelent în cazul incălzirilor în pardoseală. Cel mai obişnuit beton armat devine, cu fibrele RoNet, perfect pentru șapele folosite în cazul încălzirilor în pardoseală, fie ele pentru uz industrial sau casnic. O suprabetonare are tendinţa de a prelua defectele din stratul suport. Cu ajutorul fibrelor RoNet se elimină acest risc, iar costurile sunt nesemnificative în comparaţie cu alte tipuri de armare.