Concrete reinforcing using Romfracht Fibers - Romfracht Group
Get In Touch
Oxigenului, nr. 5, IF district, 077037, Cernica, Romania
office@romfracht.com
Tel: +40.21.256.12.08
Work Inquiries
operations@romfracht.com
Tel: +40.21.256.12.08
Back

Concrete reinforcing using Romfracht Fibers

Article published in Pardoseli Magazin – No. 39, March 2019

 

Fibrele pentru armare au o utilizare îndelungată în domeniul construcțiilor, încă de pe vremea când lutul, folosit pentru edificarea locuințelor, era amestecat cu paie sau alte fibre vegetale, ori cu păr de animale. Oamenii au observat că, prin adăugarea acestora, lutul devenea mai rezistent, fisurile apăreau mai rar, tasarea se reducea, iar umezeala afecta mai puțin materialul pentru construcție. Principiul a fost împrumutat și când au început să fie folosite mortarele și betoanele, de la un anumit moment (sfârșitul secolului al XIX-lea) fiind introduse fibrele metalice și sintetice. În contextul necesității unor construcții tot mai solide și al creșterii prețurilor la oțel-beton, armarea cu fibre a devenit o soluție deosebit de avantajoasă, inclusiv în domeniul planșeelor, pardoselilor și al celorlalte elemente structurale din beton. În România, montatorii de pardoseli, constructorii și arhitecții au la dispoziție soluțiile propuse de Romfracht, producător autohton care furnizează fibre speciale atât pentru piața internă, cât și pentru export.

Noile generații de fibre pentru armare, care asigură o aderență puternică la mortar, nu doar țin închise fisurile, ci chiar previn apariția acestora, în parte datorită faptului că materialul se hidratează mai bine din interior, reducând semnificativ tensiunile care apar prin uscare. În consecință, și calitățile betoanelor și mortarelor sunt superioare ca impermeabilitate, rezistență la cicluri îngheț-dezgheț, la compresiune și încovoiere. Armarea se face tridimensional, în toată masa, prevenind segregarea și optimizând lucrabilitatea, ceea ce reprezintă atuuri în plus. Dacă luăm în calcul întregul proces de execuție, apar avantaje majore precum costuri reduse de transport, manipulare și fasonare, timp mai rapid de realizare prin eliminarea armăturii metalice tradiționale.

Fibrele de armare sunt folosite cu succes pentru substituirea plasei sudate la diverse tipuri de pardoseli; pot fi pardoseli comune sau industriale, platforme și terase, turnări pentru fixarea utilajelor.

Fibrele pot fi adăugate în șape înainte de turnare, pe șantier, cu respectarea timpului de amestec pentru evitarea formării aglomerărilor.

RoFero sunt fibre din copolimer / polipropilenă 100% virgină, sub forma unui mănunchi de fire monofilament răsucite și nefibrilate, ce se folosesc în armarea structurală dispersă a betoanelor. Aceste fibre oferă maximum de durabilitate pe termen lung, îmbunătățiri structurale, reducerea contracției plastice și eficacitate secundară în controlul temperaturii la contracția betonului. Rezistența la impact crește cu până la 20%, și de asemenea crește rezistența la compresiune și uzură. Probabilitatea apariției fisurilor scade, iar distanțele dintre rosturi pot fi mărite (se poate chiar turna fără rosturi de dilatare, în funcție de proiect). RoFero sunt non-corozive, non-magnetice și 100% rezistente la substanțe alcaline. Pot fi folosite la proiecte ”Slab-on-Grade”, pardoseli industriale sau comerciale, torcretări, tabliere de poduri, pardoseli fără sau cu număr redus de joint-uri, rampe de încărcare/ descărcare, parcări, prefabricate etc.

RoNet este o fibră din polipropilenă 100% virgină, utilizată în principal pentru ranforsarea șapelor, suprabetonări, betoane masive etc. Este disponibilă în mai multe variantele de lungime (3 mm, 19 mm, 38 mm și 54 mm) și are o rezistență medie; este non-corozivă, inertă chimic și 100% rezistentă la substanțe alcaline. Asigură o armare dispersă a fiecărui centimetru cub de beton, înlocuind complet plasa sudată. Cantitatea necesară de armatură este astfel mult redusă – avantaj important mai ales în turnările la etaje superioare. Armarea, care se face prin simpla amestecare a fibrelor în beton sau șapă, îmbunătățește caracteristicile fizice: reducerea contracției plastice, a posibilității apariției fisurilor, crește rezistența la impact, compresiune și uzură, crește durabilitatea pe termen lung. Distanța dintre rosturi poate fi mărită, sau, în funcție de proiect, se va turna fără rosturi. Fibrele se pot folosi la pardoseli încălzite, alei pietonale, dale prefabricate, borduri, trotuare, rampe și alte tipuri de lucrări.

RoWhite sunt fibre din polipropilenă 100% virgină, folosite ca aditiv în beton pentru prevenirea apariției micro-fisurilor cauzate de contracția plastică a betonului, oferind durabilitate pe termen lung, rezistență la uzură și la impact. RoWhite sunt non-corozive, inerte chimic, și 100% rezistente la substanțe alcaline, iar în caz de incendiu previn explozia betonului. Ele reprezintă soluția ideală pentru turnarea betonului amprentat. Domeniile de utilizare sunt numeroase: structuri pentru clădiri civile sau industriale, beton amprentat, mortare și tencuieli, betoane decorative, torcretări, diverse tipuri de pardoseli, alei pietonale, borduri, parcări, prefabricate, tuneluri etc.

RFC 45/50 sunt fibre metalice folosite pentru ranforsare structurală dispersă, care pot înlocui sistemele clasice de ranforsare precum fierul beton sau plasa sudată în orice turnare la nivelul solului. Acestea reduc posibilitatea apariției fisurilor, contracția plastică, contracția termică și dilatarea betonului întărit. Cresc portanța elementelor din beton, omogenitatea, ductilitatea și elasticitatea, rezistența la uzură, șocuri termice și la impact. Pot fi utilizate pentru pardoseli industriale, alei pietonale sau rutiere, piste de aeroporturi, pavarea de autostrăzi, construcții antiseismice, structuri maritime, căptușirea tunelurilor, etc.

Article published in Revista Construcțiilor – No. 189, March 2022


ec. Florin FLORIAN - director departament Fibre - Betoane, ROMFRACHT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We use cookies to give you the best experience. Cookie Policy