Disperse reinforcement efficiency - Romfracht Group
Get In Touch
Oxigenului, nr. 5, IF district, 077037, Cernica, Romania
office@romfracht.com
Tel: +40.21.256.12.08
Work Inquiries
operations@romfracht.com
Tel: +40.21.256.12.08
Back

Disperse reinforcement efficiency

Article published in Revista Construcțiilor – No. 190, April 2022

 

Ca furnizori de soluții complete pentru pardoseli industriale, propunem ca în acest articol să descriem câteva modalități de lucru cu produsele Romfracht – modalități de abordare, cerințe tehnice și beneficii.

Odată definite încărcările pe pardoseală și gradul de compactare, în funcție de tipologia proiectului, se aleg: clasa de beton, tipul de fibre, grosimea pardoselii – dacă nu este impusă, dimensiunea rosturilor, modul de finisare etc. Pentru acestea avem nevoie de câteva date din proiectul dumneavoastră.

Încărcările pot fi:

  • Punctuale – caz în care ar trebui să știm suprafața piciorului de raft, amplasarea față de rost, încărcarea exprimată în kN;
  • Dinamice – caz în care vor fi necesare informații privind încărcarea pe roată, suprafața de contact, greutatea utilajului sau încărcarea pe axe, exprimate în kN;
  • Uniform distribuite – exprimate în kN/m2.

Gradul de compactare trebuie determinat înainte de a calcula pardoseala. De obicei este impus de proiectant, dar corect este să se facă determinări înainte de turnarea betonului. Nu întotdeauna se poate atinge coeficientul impus. Se pot lua în considerare indicatori precum CBR (grad de compactare), EV2, EV2/EV1, sau coeficientul de pat k.

De aici putem discuta despre optimizarea pardoselii, și aș lua ca exemplu un magazin de retail unde soluția propusă de proiectant ar consta în două rânduri de plasă sudată cu diametru 8 mm cu ochiuri de 10 x 10 cm. Prin colaborarea cu noi, după analiza datelor proiectului, a reieșit că se pretează pentru armare o cantitate de 2 kg fibre RoFero 38 mm pe metru cub de beton. Calcularea dozajului are la bază norme europene agreate în România.

Propun să calculăm ce a însemnat înlocuirea plaselor sudate pentru o pardoseală cu o suprafață de 1.000 m2 și o grosime de 20 cm. Pentru această suprafață ar fi fost nevoie de 184 bucăți plasă 2 x 6 m, având în vedere o suprapunere de 10%. La preturile actuale, aceste materiale costă circa 20.000 Euro. La care adăugăm manopera de montaj, călăreții, și distanţierii.

Pentru alternativa propusă de noi, 2 kg de fibră RoFero per m³ beton, beneficiarul va plăti, la preturile actuale, circa 12 Euro /m³. Pentru cei 200 m³ de beton necesari, costurile ajung la 2.400 Euro. Adică o economie de 17.500 Euro. Betonul se toarnă gata armat, deci excludem din calcul manopera, călăreții, sau distanţierii. Ca sa nu mai vorbim de timpul de execuție. Pare incredibil, dar asta este realitatea.

După cum se poate observa, merită ca beneficiarii să fie corect informați iar proiectanții să țină cont de sugestiile noastre. Calculele de dozaj pot fi făcute după: Technical Report 34, Guide to Good Practice DVB, Fibre Reinforced Industrial Concrete Floors, ed. 2013-07, DIN EN 1990 și DIN EN 1992-1-1.

Toate proprietățile fibrelor sunt documentate în laboratoare certificate RENAR și certificate după SR EN 14889/1 sau SR EN 14889/2. Cerificarea CE o avem încă din 2012, ceea ce dovedește rezistența în timp a pardoselilor armate cu fibre Romfracht.

Adăugarea fibrelor în beton se poate face în stația de betoane sau în șantier direct în autobetonieră, caz în care este nevoie de un timp de malaxare de minim 7 minute. Fibrele, în general, cresc vâscozitatea betonului, de aceea se poate adăuga un fluidizant. În nici un caz nu se adaugă apă în beton!
Referitor la cuarț, este bine de știut: cu cât crește clasa de beton cu atât scade capacitatea betonului de a îngloba cuarțul. Dacă la un beton C 20/25 se pot aplica 5 kg/m2 cuarț, un beton C 30/37 va prelua doar circa 3,5 kg /m2.

O atenție deosebită trebuie acordată rosturilor de dirijare a fisurilor. Este obligatoriu ca acestea să fie tăiate la maxim 24 ore de la elicopterizarea betonului. Rosturile se închid inițial cu șnur PVC (denumit în mod popular “brăduț”), iar la 28 de zile se scoate șnurul și se sigilează cu mastic poliuretanic. Masticul trebuie să aibă o bună aderență la marginile rostului. Forma rosturilor trebuie să fie cât mai pătrată.

Sigilarea betonului are de asemenea un rol deosebit. O evaporare rapidă a apei din beton duce la fisuri, sau crearea efectului de „păianjen” la suprafața pardoselii. În funcție de tipologia pardoselii, se alege și tipul de sigilat. De exemplu, dacă se aplică sistem epoxidic, sigilantul trebuie să fie pe bază de apă; dacă se va aplica doar cuarț, sigilantul poate fi pe bază de solvent.

Fibrele noastre sunt din ce în ce mai folosite atât pe piața din Romania cât și pe cea externă, iar acest fapt ne bucură, pentru că înseamnă că reușim cu adevărat să oferim soluții sustenabile și fiabile atât din punct tehnic cât și economic.

ec. Florin FLORIAN - director departament Fibre - Betoane, ROMFRACHT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We use cookies to give you the best experience. Cookie Policy